Recept

Obalovaný celer – jednoduše skvělé!

Další způsob, jak jednoduše v kuchyni využít celer. Jeho chuť je po tepelné úpravě velmi jemná, stojí za vyzkoušení.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Celer – hodnotný druh zeleniny, jehož význam vzrůstá především na podzim a v zimě, kdy je v našich zeměpisných šířkách přirozeným zdrojem vitaminů, minerálů a ochranných látek. Hodí se k přípravě polévek, omáček, salátů, pomazánek. Celer je rozhodně víc, než ten rozvařený kus zeleniny z vývaru …

Budete potřebovat

  • Bulvu celeru
  • Těstíčko na namočení (vejce+mouka nebo hraška+voda)
  • Kukuřičnou strouhanku
  • Sůl, česnek
  • Olej

K podávání batátovou kaši, čerstvou nebo kvašenou zeleninu, domácí dresing ze zakysané smetany

Postup

  1. Střední bulvu celeru překrojte na půl a okrájejte slupku.
  2. Nakrájejte na asi centimetrové plátky. Když je celer malý, lze obalovat celá kolečka. Já ho raději překrojila napůl, aby se lépe obaloval.
  3. V mírně slané vroucí vodě celer krátce předvařte. Když ho nedovaříte, bude při skusu příliš tuhý. Rozvařený se pak zase rozpadá a špatně obaluje. Zkuste plátky vařit cca 5 minut a vidličkou zkuste, “jak to vypadá”. Čím slabší plátek, tím kratší doba předvaření.
  4. Plátky celeru nechte vychladnout a obalujte je klasicky jako řízky, nebo si můžete rovnou z mouky a vejce udělat těstíčko, do kterého lze také na chuť přimíchat česnek.
  5. Obalte ve strouhance. Já jsem zvolila kukuřičnou. Je úžasně křupavá. Opečte na troše oleje vhodného ke smažení z obou stran.

Pozor, abyste plátky neudělali příliš tlusté. To jsem si vyzkoušela a fakt to nebylo ono …

Batátovou kaši vyrobte úplně stejně jako tu bramborovou. Výborné je také smíchat brambory půl na půl s batáty.

Obalený křupavý celer pak v závěru skvěle vyladí domácí tatarka, případně dresing. Ráda dělám koprový jen ze zakysané smetany, hořčice a citronové šťávy.

TIP

Čerstvá zeleninová šťáva obsahující celer má velké uplatnění při zlepšování stavů imunity a při nemocích dýchacích cest. Mikroorganismy ji zrovna nemusí…

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...