Recept

Bramborové noky s dušeným zelím a uzeným tofu

Kombinace kysaného zelí, halušek a uzeného je známá prověřená kombinace. Jsou ale i jiné varianty. Stejně dobré, rychlejší a bez uzeniny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jídlo je bezpracné, zelí se v hrnci dělá v podstatě samo. Stačí jen občas zkontrolovat, zda ho není potřeba podlít.

Uzené maso, které v tradiční variantě jídlu dodá šmrnc, lze vystřídat třeba sojovým “sýrem” tofu nebo produktem z vaječných bílků uzeným Šmakounem.

S konzumací sojových produktů by se to rozhodně nemělo přehánět. Občasné zařazení tofu, tempehu, případně dochucování miso pastou či tradiční fermentovanou sojovou omáčku může být v rámci pestrosti jídelníčku přínosné.

Budete potřebovat

  • Bramborové noky (chlazené, domácí nebo také halušky)
  • Uzené tofu (případně uzeného šmakouna nebo tempeh)

Na zelí

  • Kysané zelí bez konzervantů
  • Cibuli
  • Syrovou bramboru
  • Na dochucení sůl, přírodní cukr, drcený kmín

Postup

  1. Kysané zelí slijte a v případě dlouhých kusů párkrát překrojte, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli, přidejte zelí a podlijte trochou vody. Dle chuti lze použít vodu ze zelí, záleží jakou kyselost preferujete. Ochuťte přírodním cukrem a drceným kmínem. Duste pod pokličkou do změknutí a dle potřeby přilévejte. Zhruba v polovině varu lze přidat na jemno nastrouhanou bramboru, která zelí zjemní a spojí. Zelí jsem dusila určitě hodinu, máme ho rádi hodně měkké.
  3. Na nepřilnavé pánvi na pár kapkách olivového oleje krátce orestujte na kostičky nakrájené uzené tofu, tempeh nebo uzeného šmakouna.
  4. Pak už jen smíchejte s uvařenými bramborovými noky a zelím.

TIPY

  • Pokud plánujete tofu restovat, je dobré ho předem osušit papírovou utěrkou
  • Kysané zelí lze koupit v mnoha podobách. Dejte přednost tradičnímu, bez zbytečných konzervantů.
  • Ne pokaždé je čas dělat domácí bramborové noky. Když je kupuji, vybírám kvalitní, chlazené. Ty, které najdete mezi běžnými těstovinami většinou obsahují řadu zbytečných “éček”
  • Na jemno nastrouhaná syrová brambora obsahující škrob je prastarý trik, jak jednoduše zahustit kdejakou omáčku nebo právě zelí.

Příprava kysaného zelí je jednoduchá, spíš jde o to zjistit, v jaké konzistenci a chuti vám vyhovuje. Někdo preferuje sladší a blátivější konzistenci, jiný si zase libuje v hodně kyselé chuti a obejde se bez zahušťování.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...