Recept

Vychytaný salát na chlebíčky

Suché chlebíčky bez salátu? Tak to ani náhodou ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když oslava, tak chlebíčky. Když chlebíčky, tak se salátem. Když se salátem, tak jedině s tímto vychytaným podle Myšičky 🙂

Pak už je jedno, čím vším dobrým a kvalitním chlebíčky nazdobíte. Když mají pocitvý základ, budou prostě chutnat.

Budete potřebovat

  • Brambory (varný typ A “na salát”, dělala jsem ze 2kg)
  • Kus celeru (1/4 až 1/2 bulvy podle chuti)
  • 1 menší cibuli
  • Kyselé okurky (dala jsem jich asi 6)
  • Kombinaci majonézy a zakysané smetany
  • Na dochucení – sůl, pepř,[umeocet](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/umeocet “umeocet”), případně trochu vody z okurek

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce spolu s kmínem nejlépe den předem. Pokud se nezadaří, tak je nechte pořádně zchladnout.
  2. Brambory oloupejte a pak buď protlačte skrz mřížku nebo nakrájejte na drobné kostičky.
  3. Celer rozkrojte, nožem odstraňte slupku a nastrouhejte na jemno. Cibuli nakrájejte na jemno. Takto nastrouhaný celer a nakrájenou cibuli zalijte horkou vodou a nechte chvíli stát. Jde o to, aby se obojí spařilo a mělo jemnější chuť. Po pár minutách slijte a vodu lehce vymačkejte. Kyselé okurky také na jemno nastrouhejte.
  4. Vše přidejte k bramborám a smíchejte s majonézou a zakysanou smetanou. Neudělejte salát moc řídký, aby na chlebíčkách dobře držel.
  5. Pak už ochuťte, jak vám bude vyhovovat. Solí, pepřem, umeoctem, můžete i trochu hořčice či citronové šťávy. Salát by měl být lehce do kysela.

Varianta s méně kaloriemi

Majonéza je opravdu hodně kalorická. 100g majonézy má asi 680Kcal! Zatímco i tučnější zakysaná smetana má pouze 160Kcal. Pokud tedy chcete udělat výborné, ale méně kalorické chlebíčky, tak dejte majonézy jen pár lžic, “na chuť”, a o to více dejte zakysané smetany. Pak musíte doladit chuť třeba hořčicí a umeoctem. Použít můžete i [sojanézu](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/sojaneza “sojanézu”) ze zdravé výživy.

TIPY

  • Co se týče poměru brambor a celeru, tak na salátu není co zkazit. Pokud chcete spíše typicky bramborovou chuť, dejte jen 1/4 bulvy jemně nastrouhaného celeru, pokud celer máte rádi a uvítáte v salátu více jeho chuť, dejte 1/2 bulvy)

  • Ze 2kg brambor uděláte salátu “na rozdávání”. Pokud chcete salát opravdu jen na namazání chlebíčků, tak bude stačit z 1kg brambor)

  • [UMEOCET](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/umeocet “UMEOCET”) je na doladění výsledné chuti salátu výbornou volbou. Jen myslete na to, že je nejen kyselý, ale i slaný, tak s další solí opatrně…

Tak dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...