Recept

Mungo polévka s vůní orientu

Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pokud máte rádi koření garam masala, není co řešit, pokud ho neznáte a rádi objevujete nové chutě, pusťte se do této vydatné polévky. Fazole mungo jsou velice zdravé a lehce stravitelné.

Budete potřebovat

  • 400g předem namočených mungo fazolek (malé zelené fazolky)
  • 1velkou cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 1 kelímek nebo balení smetany na vaření (použila jsem rostlinnou smetanu)
  • cca 1,5 l vody
  • Na dochucení – koření garam masala,kurkumu, sůl

Postup

  1. Suché fazole mungo namočte buď přes noc nebo alespoň na 3 hodiny do vody. Zkrátíte tak dobu jejich varu. Vodu z fazolí vylijte.
  2. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. V indii používají speciální přepuštěné máslo, které se nepřepaluje. Místo toho můžete k máslu přikápnout trošku olivového oleje.
  3. Přidejte koření garam masala,krátce orestuje, přidejte fazolky a zalijte vodou.
  4. Vařte do změknutí fazolek. Bude to trvat asi tak 45 minut.
  5. Ke konci přilijte smetanu, dochuťte případně masalou a krátce provařte.

Polévka mne oslovila svou zajímavou chutí. Chuť polévky se může lišit v závislosti na použití konkrétního koření garam masala, jehož receptura může být u každého výrobce (v Indii spíše rodiny) originální.

Co je to garam masala?

Velmi chutná a voňavá indická směs koření. Používá se tradičně do indických pokrmů a právě k dochucení luštěnin – čočky a fazolí. Složení Garam masaly se u různých výrobců liší, základem je ale obvykle koriandr, římský kmín, skořice, muškátový oříšek, pískavice, hřebíček, pepř, dále třeba bobkový list a kardamom.

Kvalitní garam masalu seženete ve specializovaných obchodech s kořením, čaji nebo zdravou výživou. Bezpečně toto koření seženete na internetu. Mají ho i v některých supermarketech (Globus, Albert), obsahuje ale často nežádoucí glutamát sodný i jiná škodlivá éčka. Proto si přečtěte složení.

Indického ducha tohoto pokrmu posílíte tak, že si na polévce pochutnáte spolu s indickými chlebovými plackami, které si můžete upéct doma nebo je koupit.

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...