Aby byly muffiny dobré, nesmí být příliš tuhé, suché, nudné, ale naopak voňavé, tak akorát sladké, vláčné a vyladěné třeba malými čokoládovými kousky. Přesně jako tyhle!
Když muffiny, tak jedině domácí! Jejich příprava je zcela jednoduchá. Těsto je během chvilky hotové a pak už se jen můžete těšit, jak to v troubě vesele vyskakuje.
Na 12 muffinů budete potřebovat
1 hrnek = 250 ml
2 jemně mleté špaldové mouky (nebo 1 hrnek špaldové a 1 hrnek polohrubé)
3/4 hrnku sladidla ( může být přírodní třtinový cukr s vyšším obsahem melasy nebo kokosový cukr, sušená třtinová šťáva panela atd.)
3/4 hrnku řeckého jogurtu (asi 180g)
2 vejce
1/4 hrnku oleje ( cca 60 ml)
2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Špetku soli na vyladění chuti
Může být lžička vanilkového extraktu
100 g kousků kvalitní hořké čokolády
Postup
V jedné misce jemně smíchejte všechny tekuté ingredience. Vejce nešlehejte.
V druhé misce smíchejte všechny sypké ingredience.
Obsah obou misek spojte dohromady a krátce promíchejte vařečkou. Nakonec jemně vmíchejte kousky čokolády.
Těsto pomocí lžíce nandejte do papírových košíčků, které sedí ve formě na muffiny. Případně použijte jiný systém. Někdo používá samostatně stojící silikonové formičky.
Pečte do suché špejle na 180 stupňů. Trvá to asi 17 až 20 minut.
Po ochutnání muffinů si pak sami vylaďte, jak je chcete osladit. Někomu postačí 2 lžíce medu, jinému bez půl hrnku přírodního cukru nechutnají, jiný zase zvolí méně kalorickou alternativu v podobě xylitolu.
Když peču muffiny, tak do nich vždycky přidám něco navíc. Jednou to jsou nastrouhaná jablka, podruhé namleté vlašské ořechy nebo, jako teď, kousky čokolády.