Recept

Zdravá mrkvová pomazánka speciál

I obyčejná domácí mrkvová pomazánka je velice zdravá. Co terpve, když ji vylepšíte o další nutričně bohaté suroviny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato pomazánka je dalším produktem mé aktivní snahy namazat na chleba něco zdravého. Většina lidí má nedostatek syrové stravy. Je proto zapotřebí denně zařazovat do jídelníčku i syrovou zeleninu. U některých druhů zeleniny má však její tepelná úprava své výhody. Můžete si přečíst na konci [tohoto receptu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/dusena-mrkev “tohoto receptu”) Pokud tedy syrovou mrkev nebudeme brát pouze jako zdroj vlákniny, ale budeme z ní chtít “vytěžit” i ostatní mikronutrienty, jako je např. betakaroten, je zapotřebí mrkev pořádně kousat, žmoulat, drtit a přežvykovat :)Čím více, tím lépe. To samé platí o lněných semínkách.

Budete potřebovat

  • Jemně nastrouhanou mrkev
  • Jako základ – tvaroh nebo žervé nebo ricottu (tvaroh je na trávení “nejnáročnější”)
  • 2 lžíce sušených pšeničných klíčků
  • 2 lžíce lněných semínek (nejlépe namletá)
  • pár kapek oleje extra virgine

Postup

  1. Mrkev nastrouhejte na jemno a smíchejte ji s vybraným mléčným výrobkem. Může se jednat o tvaroh, žervé, přírodní sýr, ricottu.
  2. Pak už jen vmíchejte sušené pšeničné klíčky a lněná semínka. Když je do pomazánky přidáte namletá, uděláte nejlépe.
  3. Na závěr přikápněte trošku vybraného panenského oleje.

TIPY

  • Pokud použijete celá semínka, tak je zapotřebí je fakt rozkousat, abychom se dostali dovnitř obalu a mohli tak využít omega3, které jsou pro naše tělo extra prospěšné. Zařazovat zdroje omega3 je důležité především pro těhotné a kojící maminky. Doporučená zdravotní denní dávka lněných semínek jsou 2 lžíce, musí se ale řádně rozkousat.
  • Sušené pšeničné klíčky jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny listové a železa. Je výborné je přidávat do salátů, pomazánek, jogurtu, ale i “za tepla” do omáček. Měly by být v jídelníčku každého člověka, těhotných a kojících maminek obzvlášť.
  • Olejem “extra virgine” nemám na mysli jen ten olivový. Dnes se prodává celá řada olejů lisovaných za studena. Každý z nich má jiné prospěšné složení. Můžete sehnat olej olivový, řepkový, slunečnicový, lněný, dýňový, sezamový. Pořizujte takové oleje spíše v menších a tmavých lahvích.

Pomazánka má díky semínkům a klíčkům speciální chuť, kterou si ale můžete, jako já, velmi oblíbit 🙂 Pomazánku je nejvhodnější namazat na celozrnný žitný chléb, případně na knackebroty.

Tak co myslíte, co asi s vaším tělem udělá takováto snídaně narozdíl od tvarohového šátečku z pekárny či rohlíku s uherákem?

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...