Když mám chuť na “něco dobrého”, ráda si občas udělám domácí sušenky. Jejich příprava ale musí být snadná, rychlá, protože není pokaždé čas zabývat se pečením příliš dlouho 🙂
Toto je “moje verze” tradičních krétských sušenek “Almond macaroons”, jejichž recept jsem objevila v knize tradiční krétské kuchyně. Receptura však byla na velké množství z 1200 g mandlí a třičtvrtě kila cukru a mnoho bílků.
Testováním jsem dospěla k následující verzi na 1 plech sušenek tak, aby byly křehké, ale stále vláčné, sladké tak akorát…
Na 12 sušenek potřebujete
120 g mletých či na drobno posekaných mandlí
Sníh ze 2 bílků
40 g sypkého sladidla (dle preferencí, může být kokosový cukr, panella, muscovado, erythritol atd.)
To je základ, sušenky se pak ještě mohou dochutit např. kůrou z bio citrónu nebo pár kapkami vanilkového extraktu.
Postup
Mandle nasekám v robotu co nejvíce na jemno. Nemusí to být “mandlová mouka”, naopak malé kousky mandlí jsou v sušenkách výborné.
Ze 2 bílků vyšlehám sníh, pak přidám sypké sladidlo a znovu vyšlehám. Smíchám s mandlemi a pokud chci, doladím chuť třeba citrónovou kůrou.
Vzniklé husté těstíčko nabírám lžičkou a na pečící papír dělám malé kulaté hromádky. Co sušenka, to vrchovatá malá lžička.
Peču na 180 stupňů asi 17 minut do zlatova. Sušenky nechám vychladnout a ztuhnout na plechu.
Velmi jednoduché na přípravu a výsledek stojí zato. Domácí je domácí! 🙂