Recept

Makovo jablečný koláč bez mouky

Jednoduchý na přípravu, vláčný, sytý, bohatý na bílkoviny a zcela bez mouky. Perfektně vyřeší chuť na něco dobrého.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Při přípravě tohoto koláče jsem se inspirovala založeným listem, který jsem si kdysi vytrhla z časopisu Prima Fresh. Recept jsem udělala podle svého. Zapojila jsem jogurt a také nekalorický cukr v kombinaci s medem.

Pro “svačinovou” verzi je možné udělat ho méně sladký, pro verzi “dezert” si zaslouží více osladit. Záleží také na kyselosti jablek. Místo medu by se do něj hodila také datlová pasta nebo lžíce povidel. Nebudu ale předbíhat. Teď se držme mojí vyzkoušené a osvědčené verze.🙂

1 koláč do menší kulaté formy o průměru 22 cm

 Ingredience

  • 200 g mletého máku (bez cukru)
  • 300 g oloupaných a na hrubo nastrouhaných jablek
  • 4 střední vejce
  • 100 g hustého bílého jogurtu (dala jsem ovčí)
  • 50 g sypkého sladidla (může být přírodní cukr s vyšším obsahem melasy, sušená třtinová šťáva nebo nekalorický erythritol)
  • 50 g medu (nebo podobné alternativy v podobě sirupů)
  • 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • Půl lžičky sušené citronové kůry

 Postup

  1. Vezmu vejce a oddělím bílky od žloutků. Z bílků vyšlehám tuhý sníh.
  2. Jablka oloupu a nastrouhám na hrubo. Ihned promíchám se žloutky, mákem, jogurtem, sladidlem, medem a práškem do pečiva. Chuť těsta ještě dotáhnu sušenou citronovou kůrou.
  3. Když jsou ingredience důkladně propojené, vařečkou lehce vmíchám sníh z bílků.
  4. Těsto ihned vyliju do vymazané a vysypané formy. Spodek formy je také možné vyložit kolečkem pečícího papíru. Peču na 175 stupňů asi 40 minut. Zkusím špejlí.

> ☝️A už jste zkoušeli Výborný makovec z celého máku? Jednoduchý a zajímavý recept!

Ať se vám makové moučníky povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...