Recept

Losos s jemnou kokosovou rýží a koriandrovou omáčkou

Rychlé a nenáročné jídlo, které máte do 20 minut na stole. Do zlatova opečený losos, který je uvnitř šťavnatý, voňavá a jemná kokosová rýže. Vše doladěné raz dva hotovou bylinkovou omáčkou.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ať se vám jídlo může zdát na první pohled složité…Losos, kokosová rýže a ještě nějaká omáčka k tomu…Opak je pravdou. V klidu se do toho pusťte, i když máte na přípravu jídla jen chvilku času. Stačí mít ingredience. Rýži doporučuji použít opravdu jasmínovou. Má specifickou chuť, která se sem hodí.🙂

 Ingredience

  • Filety lososa
  • Přepuštěné máslo
  • Sůl, pepř

Na kokosovou rýži (cca 4 porce)

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody
  • 3/4 lžičky soli

Na studenou koriandrovou (nebo bylinkovou) omáčku

  • Olivový olej a citronová šťáva v poměru cca 3:1
  • Čerstvý nebo mražený koriandr
  • Javorový sirup (Na 100 ml oleje asi 2 lžíce)
  • Sůl
  • Sušené drcené chilli

 Postup

  1. Nejdříve si dám dělat rýži. Jasmínovou rýži důkladně několikrát propláchnu, properu. Vařím ji v poměru 1:1,5. Na 1 hrnek rýže přijde 1,5 hrnku tekutiny. V tomto případě to bude 1 hrnek kokosového mléka a půl hrnku vody. Do hrnce dám rýži, kokosové mléko, vodu, osolím a pozvolna vařím pod pokličkou asi 15 minut. Rýži nemíchám.
  2. Kousky lososa bez kůže lehce osolím, opepřím a opeču je z obou stran do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Délka pečení závisí na tloušťce porce. Já jsem pekla z každé strany asi 3 minuty. Losos se musí propéct, ale né vysušit. Uvnitř musí být šťavnatý.
  3. Zatímco se opéká losos, připravím rychlou bylinkovou omáčku. Metličkou vyšlehám olivový olej a citronovou šťávu do lehce krémové emulze. Chuť doladím javorovým sirupem, solí a decentně chilli. Koriandr či jiné bylinky posekám na jemno nožem nebo v malém robotu a vmíchám je do vzniklé omáčky.
  4. Na talíř naservíruji rýži, porci opečeného lososa a vše lehce zakápnu omáčkou. Hotovo!

 TIP

Lososa s rýží můžete lehce pokapat i jinou omáčkou. Záleží, do jaké chuti chcete jídlo posunout. Hodí se různé bylinkové omáčky ve stylu “pesto”, ale také sladko-kyselé omáčky. Pikantní chuť dodá teriyaki omáčka, zajímavou chuť zase lehká arašídová omáčka.

> ☝️Koupili jste jasmínové rýže celé kilo?🙂Tak se vám bude hodit recept na jasmínovou rýži s hovězím masem, restovanou cibulí a hráškem.🙂

Ať vám jídlo chutná!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...