Listový špenát používám v kuchyni velmi ráda. Když je možnost, koupím čerstvý, jeho zásobu mám ale i v mrazáku. Během chvíle jsem pak schopna připravit ho jako přílohu, nebo ho zamíchat do těstovin, případně rozmixovat s další zeleninou jako polévku.
Špenát se často vylepšuje rozklepnutým vejcem, případně trochou smetany, možností je více. Zkusila jsem do špenátu rozpustit kostičku žervé, která mu zároveň dodala chuť. No a jelikož jsem špenát chtěla mít na talíři hustší, využila jsem instantní jáhlové vločky, které posloužily perfektně a díky své neutrální chuti ničemu nevadily 🙂
Budete potřebovat
Listový špenát (asi 500g, čerstvý nebo mražený,)
Cibuli
1 kostičku žervé nebo podobného čerstvého sýra (100g)
Na dochucení sůl
asi 2 lžíce jáhlových vloček na zahuštění
K podávání bulgur a vařené vejce
Postup
Příprava BULGURU
Bulgur propláchněte a zalijte horkou vodou v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Ochuťte solí, bylinkami, kořením, sušenou zeleninou apod. Povařte 5 minut, nemíchejte a nechte dalších 10 minut pod pokličkou dojít. Bulgur vskákne veškerou tekutinu a změkne. Můžete ho promíchat s trochou oleje lisovaného za studena.
Příprava ŠPENÁTU
Cibuli orestujte na olivovém nebo řepkovém oleji a přidejte listový špenát. Použila jsem mražený. Pár minut poduste, přidejte kostičku žervé, 1 až 2 lžíce jáhlových vloček podle konzistence špenátu, prohřejte a nechte odležet, aby vločky vsákly přebytečnou tekutinu.