Recept

Lilková pomazánka – skvělá na topinky

Lilková pomazánka je u nás docela netradiční. Pokud se ale nenecháte odradit mdlou barvou, určitě nebudete litovat, že jste ji zkusili :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Různé lilkové pasty se velice často připravují v arabských zemích. Součástí těchto past či dipů je česnek a také sezamová pasta Tahini.

Tento recept na lilkovou pomazánku je spíše středomořský, ale bez česneku. Česnek je sice v mnoha pokrmech výborný, v lilkové pomazánce mi ale hodně vadil. Jakoby přebil ostatní chutě …

Moje první lilková pomazánka skončila katastrofou a nenašel se odvážlivec, který by ji uchránil před „spláchnutím“ 🙂 Sympatie této pomazánce asi ubírá i její nevábná barva. Přidáním sušených rajčat a smetanového sýra se barvička o něco vylepšila a všechny chutě skvěle zapadly dohromady.

Budete potřebovat

(menší množství)

  • 1 lilek
  • 4 plátky sušených nakládaných rajčátek
  • trošku olivového oleje
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu nebo Gran Moravie (možno nahradit jiným výrazným sýrem)
  • Na zjemnění – 1 lžíci přírodního smetanového sýra (Gervais, Lučina)
  • Na dochucení – sůl, pepř, citronovou šťávu, popř. bylinky dle chuti

Postup

  1. Rozpalte troubu na 200°C. Lilek omyjte a podélně rozřízněte.
  2. Lilek řeznou stranou položte na plech pokapaný olivovým olejem a pečte cca 30 minut.
  3. Po vychladnutí lilku lžící vydlabejte dužinu.
  4. Vezměte 4 plátky naložených sušených rajčat, pokrájete je na menší kousky a společně s lilkem do hladka umixujte.
  5. Přidejte lžíci smetanového sýra nebo Lučiny, na jemno nastrouhaný parmazán (popř. jiný sýr) a promíchejte.
  6. Pak už směs jen dochuťte – lehce osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.

Tato pomazánka je dobrá na křupavých topinkách, navíc ještě ozdobených čerstvou zeleninou.

Když budete mít doma lilek navíc, tak tady máte tip, co s ním 😉 A nezapomeňte na tu čerstvou zeleninu – lilek je pečený, takže neobsahuje zdraví prospěšné enzymy. Ty tělu dodáte právě čerstvou zeleninou 😉

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...