Kdybych měla vyzdvihnout 2 věci, bez kterých si svůj jídelníček nedovedu představit, tak je to celer a sýr cottage. Pro někoho možná 2 chutí “nijaké” věci, ale dá se s nimi i pracovat tak, že získají chuťově zajímavý rozměr. Tahle verze tedy není žádná divočina, když ale tělu chcete dopřát kvalitní živiny, vlákninu, zasytit se, ale nezazdít se kalorickou bombou, tak tohle je ono.
Celer je na mikroživiny bohatá nízkokalorická zelenina. Obsahuje velké množství vitaminu C, proto je výhodné dopřávat si ho i tepelně neupravovaný. Ráda hovyužívám na pomazánky.
Teď nabízím jednu svoji verzi s jablkem, které svou chutí spolu s citrónem celer skvěle doplní. Sýr cottage je zase výborným zdrojem bílkovin.
Budete potřebovat
2 porce
100 g na jemno nastrouhaného celeru
1 kyselejší jablko
1 kelímek čerstvého sýru cottage (150 – 200 g)
Šťávu z 1 citronu
Na případné doladění konzistence 2 lžíce hustého bílého jogurtu
Na jemno nasekaný kousek pórku nebo cibulové zelené natě nebo hrst bylinek
sůl
Postup
Celer nastrouhejte na jemno, jablko na hrubo. Kdyby bylo jablko příliš šťavnaté, vymačkejte z něj trochu tekutiny. Zakápněte citronovou šťávou
Smíchejte se sýrem cotagge, osolte, přidejte pórek nebo zelené bylinky a dolaďte konzistenci jogurtem nebo zakysanou smetanou.