Recept

Zeleninové lečo – rychlé jídlo ideální v letním období

Klasický recept na lečo zná snad každý, ale proč si ho nepřipomenout? Na dveře klepe srpen, do noty nám tak hrají regály v obchodech plné paprik a zralých rajčat.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Klasický recept na lečo zná snad každý, ale proč si ho nepřipomenout? Na dveře klepe srpen, do noty nám tak hrají regály v obchodech plné paprik a zralých rajčat. Lečo může mít více podob, rozhodně se ale neobejdete bez rajčat, paprik, cibule a soli. Původní maďarská receptura neobsahuje vejce, stejně tak jako lečo určené k zavaření do sklenic. Gurmáni si pak lečo mohou vylepšit kvalitní paprikovou klobáskou, rozhodně bych se ale vyhnula točeňáku za 4,50 Kč, pokud chcete udělat něco pro své zdraví 🙂 Tento recept je na původní, čistě zeleninovou, variantu.

Budete potřebovat

  • Papriky (klasické „bílé papriky“)
  • Rajčata
  • 1 cibuli
  • Trošku oleje
  • Na dochucení – sůl, špetku sladké papriky (možno i pikantní)
  • 1 vejce (pokud děláte větší množství, můžete dát 2)

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a opečte v hlubší pánvi na oleji do růžova.
  2. Přidejte omyté papriky nakrájené na proužky. Lehce osolte, promíchejte a duste 5 minut.
  3. Pak přidejte na kousky pokrájená rajčata. Znovu lehce osolte, přidejte špetku červené papriky, promíchejte a duste pod pokličkou 10 minut.
  4. Na závěr do směsi vklepněte vejce, promíchejte a ještě krátce povařte.

Kdo to nemůžete vydržet, přidejte si na pánev ještě před přidáním papriky kousek paprikové klobásy. Lečo krásně ovoní, nesmí však přebít chuť zeleniny.

Záměrně jsem nenapsala, kolik paprik a kolik rajčat, záleží, pro kolik lidí lečo budete připravovat.

Klasickou přílohou k leču je pšenično-žitný chleba s pěkně křupavou kůrkou. Výborné je ale i s bramborami či řýží.

Lečo je opravdu jednoduché, dá se „zkazit“ snad jedině tak, že byste omylem koupili pálivé papriky, což by ovšem milovníkům ostrých jídel zas až tak nemuselo vadit, dětem samozřejmě ano. Klasické papriky proto vybírám „po čuchu“ a nikdy se tak nespletu 🙂

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...