Recept

Lahodná mrkvová polévka

Tato mrkvová polévka je vhodná především pro děti, bude ale chutnat i vám. Pokud jste ji ještě nezkusili, hurá do toho :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

S mrkví se dá kouzlit. Z mrkve můžete udělat vynikající pomazánky, moučníky, přílohy, saláty, ale také polévky. Tímto článkem vám přináším recept na jednoduchou mrkvovou polévku, která v drtivé většině případů dětem chutná. Když už ji ale budete dělat, oškrábejte toho více a uvařte i pro sebe. Ta chuť vás překvapí.

Budete potřebovat

(cca 2 litry polévky)

  • ¾ kg mrkve
  • 4 střední brambory
  • 1 zeleninový bujón bez glutamátu nebo Solčanka na dochucení
  • trocha citronové nebo pomerančové šťávy
  • zakysaná smetana na zjemnění (postačí půl kelímku na celé množství)
  • olivový olej

Postup

  1. Mrkev a brambory omyjte a oškrábejte.
  2. Nakrájejte na větší kusy.
  3. Vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby voda přesahovala cca 3 cm nad zeleninu.
  4. Přidejte zeleninový bujón nebo Solčanku.
  5. Vařte , dokud není zelenina měkká,max 15 minut. Pokud ho máte, použijte papiňák, proces urychlíte. Není potřeba mrkev nadměrně převařovat. Stejně ji budete mixovat…
  6. Mrkev a brambory umixujte na hladký krém, přidejte dle chuti pár kapek citronové nebo o trochu více pomerančové šťávy a zjemněte zakysanou smetanou.

Pokud doma máte kojence, polévku můžete použít jako příkrm, jen samozřejmě vynechte ochucovadla jako bujón, citrusovou šťávu a zakysanou smetanu. Odeberte mrňousovi stranou a pro sebe přidejte zbytek ingrediencí…

Na závěr polévku, až na talíři, zakápněte extra panenským olivovým olejem. Má to veliký význam. Pokud olej přidáte do jídla až na závěr, může tak vaše tělo přijmout všechny prospěšné látky v tomto oleji, kterými jsou např. nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a fytochemické látky.

Kdo by měl zájem si s polévkou pohrát a vytvořit zvířátka do polévky, tak vám k tomu postačí těsto z 1 vejce, mléka, mouky a vykrajovátko. Těsto nalijte na teflonovou pánev a placku na sucho opečte. Dále už se tvořivosti meze nekladou 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...