Ráda se s vámi tentokrát podělím o svůj vychytaný recept na domácí kynuté těsto, které jsem si zvykla připravovat s celozrnnou špaldovou moukou. Nejoblíbenější je u nás doma varianta s tvarohem a borůvkami. Ty mám schované v mrazáku. Jo, kdo v létě sbíral, v zimě jako když najde 🙂
Budete potřebovat
Na kynuté těsto
200 g polohrubé mouky
200 g jemně mleté špaldové celozrnné mouky
100 g jemně rozpuštěného másla
2 žloutky
2 vrchovaté lžíce přírodního cukru
1/2 kostičky čerstvého droždí
220 ml lehce zahřátého mléka
Špetku soli
Na tvarohovou náplň
2 tvarohy ve vaničče (dohromady 500 g)
1/2 sáčku bio vanilkového pudinku (neobsahuje umělá barviva)
1 bio vanilkový cukr (obsahuje pravou vanilku)
na oslazení
na ovonění citronovou kůru (dá se koupit sušená)
Dále jablka, borůvky, jahody, broskve…co zrovna máte 🙂
Postup
Připravte si kynuté těsto dle tradičního postupu. Já často zadělávám v domácí pekárně. V mlíce rozmíchám droždí se lžící cukru, nechám zaktivovat kvásek, přidám mouku, zbylý cukr, máslo, žloutky, špetku soli a nechám pekárnu vypracovat a vykynout těsto.
To rozválejte na placku a dejte na menší plech (není to takový ten největší co se vejde do trouby, koláč by pak byl zbytečně nízký).
Potřete tvarohovou náplní a obložte ovocem. Můžete dát plátky čertstvých jablek oslazených medem a osypaných skořicí, posloužit mohou i mražené borůvky a v sezóně čerstvé jahody.
Pečte na 180 stuňů do zezlátnutí okrajů koláče, asi 25 minut.