Recept

Vynikající kynutý tvarohový koláč s ovocem

Občas přijde chuť na pocitvý domácí kynutý koláč, který bude nadýchaný, navíc vláčný díky tvarohu a šťavnatý díky ovoci.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ráda se s vámi tentokrát podělím o svůj vychytaný recept na domácí kynuté těsto, které jsem si zvykla připravovat s celozrnnou špaldovou moukou. Nejoblíbenější je u nás doma varianta s tvarohem a borůvkami. Ty mám schované v mrazáku. Jo, kdo v létě sbíral, v zimě jako když najde 🙂

Budete potřebovat

Na kynuté těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g jemně mleté špaldové celozrnné mouky
  • 100 g jemně rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté lžíce přírodního cukru
  • 1/2 kostičky čerstvého droždí
  • 220 ml lehce zahřátého mléka
  • Špetku soli

Na tvarohovou náplň

  • 2 tvarohy ve vaničče (dohromady 500 g)
  • 1/2 sáčku bio vanilkového pudinku (neobsahuje umělá barviva)
  • 1 bio vanilkový cukr (obsahuje pravou vanilku)
  • na oslazení
  • na ovonění citronovou kůru (dá se koupit sušená)

Dále jablka, borůvky, jahody, broskve…co zrovna máte 🙂

Postup

  1. Připravte si kynuté těsto dle tradičního postupu. Já často zadělávám v domácí pekárně. V mlíce rozmíchám droždí se lžící cukru, nechám zaktivovat kvásek, přidám mouku, zbylý cukr, máslo, žloutky, špetku soli a nechám pekárnu vypracovat a vykynout těsto.
  2. To rozválejte na placku a dejte na menší plech (není to takový ten největší co se vejde do trouby, koláč by pak byl zbytečně nízký).
  3. Potřete tvarohovou náplní a obložte ovocem. Můžete dát plátky čertstvých jablek oslazených medem a osypaných skořicí, posloužit mohou i mražené borůvky a v sezóně čerstvé jahody.
  4. Pečte na 180 stuňů do zezlátnutí okrajů koláče, asi 25 minut.

Ať vám chutná jako u nás doma 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...