Recept

Zatím nejlepší kynutý koláč se švestkami a drobenkou

V sezóně čerstvého ovoce přijde chuť na poctivý domácí koláč. Podle tohoto receptu je dobrý výsledek zaručen.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Občas přijde chuť na pěkně poctivý domácí kynutý koláč. Jeho chuť žádná bábovka nenahradí. Koupit se také nedá (alespoň dle mých zkušeností), tak si ho musíme připravit sami. S dobrým receptem je to hračka. Někdo preferuje polohrubou, někdo hladkou mouku. Tak jako tak každopádně alespoň polovinu mouky nahradím celozrnnou, jemně mletou špaldovou nebo pšeničnou. Těsto je i tak křehké…Pokud byste použili čistě jen celozrnnou mouku, stačí dát dostatek ovoce a koláč bude báječně šťavnatý.

Budete potřebovat

Množství do kulaté formy (průměr 28cm)

Na těsto

  • 300g mouky (dala jsem 150g polohrubé a 150g špaldové jemně mleté)
  • Půl kostky čerstvého droždí
  • 3 lžíce přírodního cukru
  • 150 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru z bio citronu (nebo sušenou)
  • na špičku lžičky soli
  • máslo na vymazání plechu, případně hrubou mouku na vysypání

na náplň

3/4 kila čisté váhy švestek (může být až 1 kilo)

na drobenku

  • 80 g másla
  • 80 g přírodního cukru
  • 80 g polohrubé mouky

Postup

  1. Droždí se lžičkou cukru vymíchejte do hladké kašičky, zalijte připraveným vlažným mlékem a zaprašte trochou mouky. Zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte v teple během 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosijte mouku, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru, špetku soli a spojte s kváskem.
  3. Vypracujte hladké těsto, kdyby se hodně chytalo mísy, můžete ho ještě lehce poprášit moukou. Přikryjte těsto utěrkou a nechte kynout asi hodinu. V průběhu kynutí do těsta udělejte pár děr, aby unikl vzduch.
  4. Drobenku připravíte rozmělněním změklého, ale pevného, másla, cukru a mouky. Konečky prstů ingredience spojujte, až vznikne drobenka.
  5. Těsto rovnoměrně rozprostřete (dělala jsem to prsty) na máslem vymazaný plech. To vymazání by údajně mělo stačit, já jsem však pro jistotu nádobu vysypala hrubou moukou. 1. Pak už jen na těsto položte půlky švestek, a to řezem nahoru, na závěr pak posypte drobenkou.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.

A pokud jste teď dostali šílenou chuť péct a nemáte droždí, případně chcete těsto hned teď, zkuste tento [vynikající jogurtový koláč s ovocem](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rebarborovy-kolac “vynikající jogurtový koláč s ovocem”)

TIP pro rodiče malých pomocníků

Do přípravy tohoto koláče můžete zapojit děti. Rozprostírání těsta do formy, pokládání ovoce, příprava drobenky – to je bude bavit a jak se pak budou těšit na výsledek. Předškoláky navíc můžete nechat počítat půlky švestek 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...