Recept

Květákové placičky s cheddarem pečené v troubě

Plný plech výborných květákovo sýrových placiček. Bez smažení a přepáleného oleje. Pohodlná příprava v troubě. Hlavní roli hraje květák a sýr, proto jsou krásně měkké, vláčné a šťavnaté.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit placičky, které budou kromě květáku obsahovat bohatou porci výrazného sýru. Osvědčil se cheddar, který květák perfektně doplní a hmota drží dobře pohromadě.

Cílem také bylo placičky nesmažit, ale upéct v troubě. Je to pohodlné a vyhneme se tak zbytečnému přepalování tuku. Občas jsou ale některé druhy placiček z trouby bez šmrncu, suché. To se tady nestane. Jsou měkké, vláčné a výborné i druhý den!

Ochutit je stačí decentně. Vyplatí se nechat hrát hlavní roli květák a sýr. Doladit je můžete třeba jen bylinkami nebo zeleninovým dochucovadlem.

Ingredience

1 plech, asi 14 placiček

  • asi 500 g růžiček květáku (stačil mi 1 květák)
  • 150 g na jemno nastrouhaného sýru Cheddar
  • 1 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje do směsi
  • Několik lžic kukuřičné strouhanky ( stačí 30 g)
  • Sůl, pepř, mohou být i sušené bylinky
  • Olej na potření pečícího papíru

Objevila jsem skvělou vychytávku, která se přesně hodí do těchto placiček. Je to ochucující směs “Vegoš”. Placičky zvládnete udělat klidně jen se solí a pepřem, “Vegoš” však docháže vyladit jejich chuť k dokonalosti.🙂

 Postup

  1. Růžičky květáku pár minut povařím ve vodě nebo je nechám povolit 10 minut nad párou. Růžičky musí být pořád pevné, jen lehce změklé. Růžičky květáku rozsekám na drobno. Lze to ručně pomocí nože nebo v robotu.
  2. Pak už jen nasekaný květák smíchám s vejcem, nastrouhaným sýrem, lžící oleje, doladím trochou kukuřičné strouhanky a dochutím podle toho, co mám s placičkami v plánu. Hmotu je třeba chvíli míchat a propracovat, aby se vše spojilo.
  3. Větší plech vyložím pečícím papírem, ten lehce vytři olejem a rukama odebírám hrudky těsta, ze kterého dělám placičky. Ty skládám na plech.
  4. Peču na 200 stupňů do zlatova. Asi 25 minut. Hotovo!

Placičky jsou po upečení spíše měkčí a má to tak být. Jsou výborné samotné nebo jen se zeleninou a dipem. Já jsem je teď pojala jako hlavní jídlo a podávala jsem je s petrželovými bramborami a domácím hustým jogurtovo-bylinkovým dipem.

Dip dělám jednoduše tak, že smíchám hustý jogurt nebo skyr s trochou zakysané smetany, někdy vyladím malým množstvím majonézy. Dochutím citronovou šťávou, solí, někdy česnekem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...