Recept

Květákové kari s kokosovým mlékem

Pořádná porce křupavého květáku v lahodné pikantní kokosové kari omáčce. Jednoduché a hřejivé jídlo. 👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Postupů, jak se dopracovat k tomuto jídlu, je nekonečné množství. Liší se jednotlivými kroky přípravy, skladbou koření i dalšími surovinami.

Já si květákové kari připravuji jako rychlý oběd. Pokaždé je trochu jiné a to mi vyhovuje. Zatímco se vaří rýže, v pánvi vyrábím směs.🐭Do té pak přidávám, co mám zrovna k dispozici. Kromě květáku je to často hrášek, jindy jarní cibulka, baby špenát, ale také ředkvičky, žlutá paprika, zelené fazolky a tak dále.

Naprostou nutností je ale kari správně dochutit. A správně je to tak, aby vám to vyhovovalo. Já mám ráda kari hodně pikantní, s větším množstvím kurkumy, chilli, čerstvého koriandru. Závěrečný balanc pak ladím pomocí limetkové šťávy a trošky přírodního cukru. Nejraději si to dávám s rýží basmati. 🙂

Ingredience na 3 porce

  • 1 menší květák
  • 1 cibule
  • 1 balení kokosového mléka (asi 400ml)
  • Trochu vody nebo vývaru na doladění množství omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší hrsti baby špenátu
  • 3 lžičky kari koření
  • Olivový olej
  • Na dochucení limetková nebo citronová šťáva, pepř, čerstvý koriandr, 2 cm kousek čerstvého zázvoru, chilli paprička, trochu třtinového cukru
  • K podávání rýže basmati

Postup

  1. Květák rozeberu na menší růžičky a chvíli je opékám na oleji. O něco později přidám proužky cibule, promíchám a přidám koření, chilli, plátky česneku a nastrouhaný zázvor. Krátce promíchám a zaliju kokosovým mlékem a trochou vývaru.
  2. Na mírném stupni vařím pár minut do změknutí květáku. Květák nesmí být příliš uvařený, musí zůstat na skus.
  3. Ke konci do omáčky vhodím lístky baby špenátu, když mám, tak i koriandr, a chuť vyladím limetkovou šťávou a troškou třtinového přírodního cukru.

☝️Tady je super nápad, jak z květáku udělat rýži.😀Tato květáková rýže je výborným základem pro jídla typu rizoto.🐭

Kdo by chtěl, může jídlo doplnit o nějaké bílkoviny navíc. Hodí se třeba cizrna nebo bio tofu natural.

Ať se vám to povede!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...