Recept

Květák zapečený v troubě s jogurtem a sýrem

Když si chcete dopřát květák tak, abyste nemuseli dlouho bůhvíco vymýšlet a nemuseli pak v kuchyni hodinu uklízet, zkuste tento jednoduchý recept :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Sezóna českého květáku je tu a toho se musí využít. Květák ale patří mezi zeleninu, u které se většina lidí drží zajeté naučené klasiky. Obalovaný smažený květák a květáková polévka jsou “sázkou na jistotu”. Dále jsou oblíbené také různé placičky nebo květák zapečený v bešamelu se spoustou sýra a uzeným masem.

Já jsem se rozhodla květák upravit tak, aby nebyl smažený, aby nebyl chuťově nudný a aby nezapadl do hory smetanovo sýrové omáčky.

Růžičky květáku jsem jen krátce předvařila, promíchala je se směsí z vajec, jogurtu, sýra a trochy kukuřičné strouhanky a zapekla. S výsledkem jsem byla spokojená 🙂

Na 2 – 3 porce potřebujete

  • Růžičky z 1 středního květáku
  • 2 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu ( 125 – 150 g dle množství růžiček )
  • 50 g tučnějšího tvrdého sýra (dala jsem vyzrálou goudu)
  • cca 3 lžíce kukuřičné strouhanky
  • sůl, kari koření nebo jen kurkumu

Postup

  1. Růžičky květáku krátce předvařím v troše osolené vody. Je možné je tepelně upravit i nad párou. Bude pak ještě v troubě, takže stačí jen 5 minut. Květák pak vsypu do sítka a nechám vychladnout.
  2. Mezitím si připravím směs. Ve větší míse metličkou promíchám vejce, bílý jogurt, kukuřičnou strouhanku a ochutím solí a kari kořením. Pak přidám na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Použila jsem výrazný sýr, vyzrálou goudu, která dodá květáku báječnou chuť.
  3. Květák promíchám s připravenou směsí a přendám do zapékací mísy. Já ráda používám menší oválnou skleněnou. Zapeču na 190 stupňů asi 25 minut do lehkého zezlátnutí povrchu.

Ke květáku jsem si pak připravila jednoduchý dip z hustého bílého jogurtu, lžičky majonézy, kari a petrželky. Skvělý by byl také ze zakysané smetany a česneku.

Snadné, rychlé, výborné 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...