Recept

Kuřecí stehna na pivě s rozinkami

Pokud máte rádi jídla z trouby, která bývají většinou nenáročná na přípravu, a k tomu máte rádi netradiční kombinace, určitě zkuste tento recept.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Toto jídlo připravuji jednou za čas, dávám si jen pozor, aby nebylo v závěru příliš mastné. Nepoužívám tedy zbytečně olej navíc a pokud jsou stehna obalena zespoda hromadou tučné kůže, odříznu ji a nechám jen tu navrchu. Při výběru slaniny pak dbám na to, abych koupila nějakou spíše libovou, která neobsahuje 10 řádkový seznam různých aditiv.

Recept je celkem nenáročný na přípravu. Omyjete stehna, pokrájíte pár surovin, otevřete lahváče, vše dáte do pekáče a přes hodinu se o nic nemusíte starat …

Budete potřebovat

  • Kuřecí stehna (raději od českého výrobce, nebo krůtí)
  • Cibuli
  • Česnek nakrájený na plátky (lze vynechat, pokud je někomu po česneku těžko)
  • Černé pivo (lze případně použít i klasické, ale chuť černého nic nenahradí)
  • Rozinky (klasické, dobré jsou i ty velké „jumbo“)
  • Slaninu dobré kvality
  • Sůl a kmín na ochucení masa (popř. další koření, kuličkový pepř)

Postup

  1. Kuřecí nebo krůtí stehna omyjte, osolte a okmínujte, popř. ochuťte ještě jiným kořením.
  2. Na dno vhodného pekáčku dejte nakrájenou cibuli. Jelikož kůže na stehnech obsahuje tuk, zrovnatak slanina, vyvarujte se dalšímu zbytečnému prolévání tohoto jídla nějakým olejem…
  3. Na cibuli položte stehna a kolem dejte na kostičky nakrájenou slaninu a česnek.
  4. Podlijte přiměřeným množstvím černého piva, přiklopte a dejte péct.
  5. Pečte na nejdříve 200 stupňů cca 30 minut, pak přidejte rozinky a pečte na 190 stupňů dalších cca 30 – 40 minut. Ke konci pečení můžete odstranit poklop a nechat maso zezlátnout.

Některé postupy uvádí, že kuřecí stehna stačí péct třeba jen 45 minut, zároveň existují recepty na pomalu pečená stehna, kde se jejich tepelná úprava blíží 2 hodinám. Já je nechávám v troubě vždy alespoň hodinu, spíš hodinu 15 minut, aby bylo maso zcela křehké.

Nejvhodnější přílohou je rýže, jako alternativa se hodí šťouchané brambory, které jsou zrovna vidět na fotce.

Ze všech surovin v pekáči vznikne chutná šťáva, která je navíc podtržena sladkou chutí rozinek, kterých já tam dávám opravdu hodně 🙂

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...