Recept

Krůtí kuličky ve svíčkové omáčce – snadný postup, pečené v troubě

Měkké masové kuličky ve smetanové svíčkové omáčce, která je zcela bez mouky, zato plná zeleniny. Rychlá příprava, vše společně dušené v troubě. Kuličky jsou krásně šťavnaté. Vychytané osvědčené dochucení, díky kterému omáčka sedne malým i velkým.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Vladěnka mi napsala: “Těším se na Váš recept.👍 Slíbila jsem synovi svíčkovou, ale nějak se mi do toho nechce, protože to zabere hodně práce a času. V restauraci si ji dát nemůže, intolerance laktózy.”

A máme tu řešení. Recept, který je snadný na přípravu a vždy se povede.🙂 Je koncipován pro větší množství porcí. Výsledkem je pekáč plný omáčky a masových kuliček. Když už rozpaluji troubu a jídlo déle peču, tak ať je z toho i materiál do zásoby.🙂

Pokud chcete recept nejdříve testnout, nebo je vás doma málo, jednoduše vše vydělte dvěma. Půl kila masa, 1 balíček zeleniny, 1 cibule, 1 smetana…rozumíme si 🙂

Přišlo mi k receptu také několik dotazů, zda lze jídlo připravit i z jiného druhu masa či jejich kombinace. Ano, samozřejmě to jde. Postup je stejný.

Ingredience

  • 1 kg mletého krůtího masa (pokud si melete sami, ideální je namlít prsa i stehna)
  • 2 balení mražené zeleniny pod svíčkovou – asi 2x 400 g
  • 2 kelímky smetany – 1x dávám 31% a 1x 12% smetanu
  • 2 větší cibule
  • Do masa 2 lžičky jedlé sody, sůl a česnekový pepř – Já jsem dala tento Garlic pepper
  • Olej nebo přepuštěné máslo Ghí
  • Do omáčky koření na svíčkovou – Mně vyhovuje toto mleté koření Svíčková & Na smetaně
  • Do zeleninového základu 1 lžíci přírodního cukru, 2 lžičky hořčice
  • 1 citrón nakrájený na osminky včetně slupky do pekáče
  • Voda na podlití zeleniny (asi 2 hrnky)
  • Na závěrečné doladění chuti sůl, citronová šťáva

 Postup

  1. Nejdříve si připravím a nechám zatáhnout masové kuličky. Mleté maso ochutím solí, přidám česnekový pepř a jedlou sodu. Ta maso propojí a nemusím dávat vejce. Naolejovanýma rukama tvořím kuličky. Někdy dělám menší jako golfový míček, jindy o něco větší. Na nepřilnavé pánvi nechám kuličky ze všech stran opéct a zatáhnout. Kuličky dám stranou.

  2. Na vytvoření zeleninového základu používám větší hlubší pánev nebo pekáč, který může na plotnu a pak rovnou do trouby…V hluboké pánvi orestuji do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli. Ke konci přidám přírodní cukr a nechám ho trochu zkaramelizovat. Teď přidám zeleninu na svíčkovou. Já jsem sáhla po mražené směsi k tomu určené. Zeleninu na vyšší stupeň restuji, aby povolila a trochu se opekla. Zeleninu ochutím hořčicí, osolím a přidám koření na svíčkovou. Přendám do pekáče, do kterého dám i kousky celého citrónu.

  3. Na zeleninu naskládám kuličky a podliju vodou. 2 hrnky stačí. Přiklopené peču pozvolna na 170 stupňů asi hodinu a půl.

  4. Po upečení kuličky vyjmu, vyndám citrón a zeleninu dám do hrnce. Rozmixuji do hladka a vliju smetany. Krátce provařím a doladím hustotu tekutinou. Doladím chuť citronovou šťávou, případně lehce dosolím. Do hotové omáčky vsypu kuličky a hotovo!

 TIP č. 1

Přílohu zvolte podle pocitu a vašeho cíle. Hodí se noky, halušky, ale také různé druhy kulatých knedlíků připravených v páře. Omáčku s kuličkami jsme doma zkoušeli také s tradičně připravenou tarhoňou či rýží. Všechno v pohodě prošlo.🙂

TIP č. 2

Při vaření chci fungovat efektivně. Jakékoliv lovení kuliček nového koření či bobkového listu je pro mě NO GO.🙂 Existují sice různá sítka či pytlíčky, mně se však nejlépe osvědčila mletá verze směsi koření. Naberu lžičku či dvě a více neřeším. Obrovským pomocníkem při vaření domácích omáček jsou pro mě směsi koření Rajská a Svíčková & Na smetaně. Proč zatěžovat hlavu vymýšlením, kolik jakého koření dát “aby to bylo to ono”, když už to Davídek vymyslel za nás.👍

 TIP č. 3

Noky, které vidíte na fotce, jsou kupované bezlepkové. Občas mi vytrhnou trn z paty, když dceři, která je celiak, potřebuji rychle připravit oběd do krabičky. Noky jsou hotové za pár minut a mohou sloužit jako příloha k omáčkám nebo základ nějakého moderního jídla ve stylu “italských gnocchi”.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...