Kombinace pórku, šunky, měkkého nezrajícího sýra a krémové smetany hraje výborně dohromady. Všechny suroviny se připravují krátce, takže se opět jedná o bleskovou záležitost.
Budete potřebovat
1 balení těstovin
1 velký pórek
1 balení sýra balkánského typu (nebo řecký sýr)
20 dkg šunky
Olivový olej
Půl kelímku nebo krabičky rostlinné smetany (rýžová, sojová apod.)
Trochu vody, ve které se vařily těstoviny
Postup
Těstoviny uvařte na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka. Nakrájejte šunku na kousky.
Na rozehřátou pánev kápněte trochu olivového nebo řepkového oleje a na něm orestujte pórek spolu se šunkou, chvíli duste pod pokličkou, aby pórek změkl. Pak už jen vmíchejte těstoviny a nastrouhaný či rozdrobený balkánský sýr.
Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a postupně přidejte trochu vody z těstovin a rostlinné smetany, až vznikne krémová omáčka.
Díky použití šunky a rostlinné smetany je jídlo lehčí a není tolik mastné.