Ingredience (4 porce)
- 320 g rýže vhodné na rizoto ( typ arborio nebo carnalori)
- Čerstvý baby špenát ( asi 200 g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Zeleninový vývar (Asi 2 litry)
- Olivový olej + kousek másla
- Parmezán (asi 80 g)
- Citronová šťáva
Postup
- Do rozehřáté hluboké nepřilnavé pánve dám olivový olej s kouskem másla. Přidám na jemno nakrájenou cibuli, krátce restuji, pak přidám na drobno posekaný česnek a krátce promíchám, až se rozvoní. Rýži restuji na mírném plameni, nesmí zhnědnout.
- Vsypu rýži, zvýším teplotu a na tomto základu ji opékám několik minut až zesklovatí. V tuto chvíli je možné rýži podlít naběračkou suchého bílého vína, jak je to uvedeno v originálních italských receptech. Já tento krok někdy využiju, jídlo lze ale chutně připravit i bez vína.
- Orestovanou rýži podliju naběračkou vývaru a postupuji jako při přípravě klasického italského risotta. Vždy, když se naběračka vývaru vstřebá do rýže, přidám další.
- Asi po 10 minutách přidám špenátové listy. Malé a křehké listy baby špenátů dávám celé, když jsou to velké špenátové listy, zbavím je stonku a překrájím je. Pár minut nechám provařit. Vmíchám parmezán a odstavím ze zdroje tepla. Nechám pár minut pod pokličkou dojít.
TIP
V obchodech se zdravou výživou či na internetu také můžete koupit neloupanou "přírodní kulatozrnnou rýži, která je vhodná na přípravu rizota.
A pokud si chcete užít extra porci špenátových listů, zkuste tento jednoduchý recept na špenátové listy s ricottou a máslovými bramborami
Rizoto má krásně zelenou barvu, každý talíř lze ještě doladit pár hoblinkami parmezánu a zakápnout extra panenským olivovým olejem.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.