Kulatozrnná rýže je jako stvořená pro rizota v italském stylu. Rýže pevná na skus, zároveň šťavnatá a krémová. K dokonalému výsledku jí stačí málo. Třeba jen hříbky nebo parmazán.
Hned na úvod to pro jistotu vyjasním. Kdyby někdo namítal, proč jsem do základu receptu, jak se to často dělá, nepoužila bílé víno… Já se nebudu s rýží dělit o víno … 🙂
Na 4 porce potřebujete:
cca 300 g rýže na rizoto (např. Carnaroli nebo Arborio, můžete i celozrnnou kulatozrnnou)
50 g sušených předem namočených hříbků
asi 1 litr horkého vývaru (přidala jsem do něj ještě sušenou petržel)
Olivový olej
1 cibuli
2 stroužky česneku
Strouhaný parmazán a máslo na závěr
Postup
Na olivovém oleji si orestuji na malé kousky nakrájenou cibuli. Pak přidám na drobno pokrájený česnek a krátce zarestuji.
Vsypu předem namočenou rýži (použila jsem celozrnnou kulatozrnnou), pak houby a zaliji částí vývaru tak, aby rýže byla ponořená.
Jakmile se vývar odpaří, přiliju vždy další naběračku a tak stále dokola, dokud není rýže uvařená. U klasické bílé rýže na rizoto to trvá cca 20 minut, u celozrnné rýže to může být až 40 minut.
Pánev odstavím a do rýže nechám rozpustit kousek másla a pár lžic nastrouhaného sýru typu parmazán. Vše už jen lehce promíchám a ihned servíruji.
V některých receptech se do pánve sype rovnou suchá rýže, já dávám přednost variantě, kdy se rýže propláchne. Celozrnnou rýži dokonce předem na několik hodin namáčím.
Je to typ receptu, kdy je třeba pánev či hrnec každých pár minut obstarat, obecně se ale jedná o velmi snadné a jednoduché jídlo, které se povede každému! 🙂