Recept

Krémové rizoto s parmezánem

Když se spojí krémová máslová chuť s parmezánem a tou správnou rýží připravenou "al dente", zjistíte, že v jednoduchosti jídel je krása.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V české kuchyni si mnozí pod pojmem rizoto vybaví především rýži s hráškem a kostičkami mrkve, v tom zamíchané maso, navrchu posypané eidamem a pro doladění chuti kyselou okurku k tomu 🙂

Rizoto se dá ale udělat úplně jinak. Jednoduše, tzv. po italsku 🙂 Variant italského “risotta” je mnoho. Můžete do něj zakomponovat dýni, šafrán, špenát, houby, ale i mořské plody. Princip přípravy je vždy stejný.

Zásadní je vybrat správný typ rýže. Obecně se dá říci, že nejvhodnější je kulatozrnná rýže. Konkrétně je to buď rýže Carnaroli nebo Arborio. Někteří výrobci rovnou na obal napíšou “risotto”.

Na 2 větší porce budete potřebovat

  • 200 g rýže vhodné na risotto (Arborio)
  • 1 šalotku ( někdy dám lahůdkovou cibulku)
  • 1 větší lžíci másla
  • 70 ml bílého vína ( někdy dělám bez vína)
  • hrst celeru nakrájeného na malé kostičky
  • 700 ml horkého zeleninového vývaru
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Z připravené lžíce másla vhoďte polovinu do pánve a krátce orestujte šalotku spolu s kostičkami celeru. Vsypte suchou rýži a promíchejte. Vlijte bílé víno a nechte ho vsáknout do rýže.
  2. Teď začněte postupně po naběračkách přidávat vývar. Přidejte naběračku vývaru, velmi jemně promíchejte a nechte vstřebat. Jakmile rýže do sebe vývar vsákla, přidejte další naběračku. Tento proces opakujte, dokud není rýže uvařená al dente. Celkově to trvá asi 20 minut.
  3. Odstavte hrnec a do horké rýže na závěr vmíchejte parmezán a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Já si porci zdobím pár hoblinkami sýra a petrželkou.

Hotovo, můžete podávat lahodné krémové rizoto bez rozvařené rýže. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...