Špenát je vynikajícím základem pro zdravou krémovou polévku. Můžete ji připravit v dietní odlehčené verzi nebo s pořádnou porcí bílkovin a zdravých tuků.
200 g smetany (dala jsem rostlinnou ovesnou smetanu “Hafer creme”)
1 cibuli
2 stroužky česneku
1 velkou bramboru
2 lžíce tuku (dala jsem přepuštěné máslo Ghí)
sůl, pepř, může být kurkumu
K podávání čerstvou petrželku, sýr Grana Padano a olivový olej
Postup
Cibuli nakrájejte na kostičky, brambory na malé kostičky a obojí orestujte na tuku do zlatova. Ke konci přidejte překrojené stroužky česneku a krátce promíchejte.
Přidejte špenát, promíchejte, zalijte vývarem a vařte 5 minut.
Přilijte smetanu, ochuťte solí, můžete přidat čtvrt lžičky kurkumy, rozmixujte do hladka a dolaďte do požadované konzistence.
Na talíři doplňte o nasekanou čerstvou petrželku, hoblinky sýru Grana Padano a pár kapek olivového oleje.
Chutná, rychlá, zdravá polévka. Rozhodně patří do moderního jídelníčku.