Recept

Krémová polévka s rajčaty, mrkví a červenou čočkou

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tentokrát kombinaci rajčat, mrkve a červené čočky. Tato červeno-oranžová variace je nejen chutná, ale velice výživná.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

U této polévky se inspirujte především jejím základem. Dochutit si ji pak můžete podle toho, zda ji chcete udělat jen pro malé děti nebo pro celou rodinu. Přínosná je jak pro děti, tak dospělé, polévka obsahuje betakaroten, lykopen, dostatek vlákniny a zdraví prospěšnou luštěninu. Nevaří se déle, jak 10 minut, takže opět rychlovka.

Budete potřebovat

(množství na 4 velké porce)

  • 1 plechovku rajčat (v sezóně adekvátní množství oloupaných čerstvých rajčat)
  • mrkev (cca 200g nebo 3 střední mrkve)
  • 3 hrstky červené čočky
  • Olivový olej
  • cca 1,2 l vody
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
  • Na dochucení (pro větší) – sůl, případně BIO zeleninové ochucovadlo pokrmů, trocha bazalky, balzamikový ocet nebo trocha citronové šťávy
  • Na zjemnění – 2 lžíce zakysané smetany (případně rostlinné smetany)

Postup

  1. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kousky a pár minut restujte na olivovém oleji.
  2. Přidejte překrojený stroužek česneku, krátce promíchejte, aby nezhořkl a hned přidejte 1 plechovku rajčat.
  3. Červenou čočku propláchněte a vhoďte k zelenině.
  4. Zalijte cca 1 litrem vody (doředit můžete až na konci) a ochuťte trochou soli, případně Solčanky.
  5. Vařte do změknutí ingrediencí, bohatě stačí 10 minut.
  6. Polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem, zjměněte zakysanou, případně jinou, smetanou a hustotu pak dolaďte vodou. Polévka by neměla být jako pyré, měla by rozhodně téct, ale mít stále krémovou konzistenci.

Chuť polévky lze zvýraznit trochou balsamikového octa, který jí dodá šmrnc.

TIP

  • Pokud tuto polévku chcete připravit i pro malé děti, tak jim po rozmixování odeberte stranou a solí a balsamikovým octem ji ostatním dochuťte až následně.

  • Pokud chcete více luštěninovou chuť, dejte více čočky a méně rajčat, které polévce dodají výraznější chuť, ale nebudou hrát prim.

Kvalitní konzervovaná rajčata jsou zdravou potravinou a je výhodné je používat právě v zimě, kdy klasická rajčata nemají sezónu. Kvalitní konzervovaná rajčata jsou daleko zdravější než mnohdy prodávaná “dokonalá” rajčata bez přirozené chuti, jejichž zrání je regulováno pomocí ethylenu.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...