Mnohokrát prověřený pórkový krém, který má díky balkánskému sýru šmrncovní chuť.
Potřebujete
(4 porce)
1 velký pórek
2 brambory
1 cibuli (lze vynechat)
Olivový olej
1,1 litru vývaru ( ke konci lze přidat dle požadované konzistence)
100 g balkánského sýra
Postup
Na olivovém oleji orestuji na mírném stupni 1 nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Restuji pár minut, pórek musí zůstat zelený.
Zaliju vývarem a přidám na kousky pokrájené brambory. Vařím asi 10 minut.
Na závěr do polévky rozdrobím balkánský sýr a vše do hladka rozmixuji. Buď tyčovým mixérem nebo ve stolním mixéru. Dle “situace” doladím konzistenci. Pokud chci polévku více zářivou, přidám do ní čtvrt lžičky kurkumy.
Sůl není potřeba. Balkánský sýr je sám o sobě slaný dost …
Jaký balkánský sýr vybrat?
Správný balkánský sýr by měl být tvrdý, pórovatý a dostatečně slaný. Tradiční balkánský sýr nepotřebuje mít ve složení nic jiného než mléko, sůl a mlékařskou kulturu (někde označeno jako smetanová kultura).
Tak, jak jiné krémové zeleninové polévky dolaďuji na talíři různými dalšími ingrediencemi jako semínka, balsamikový krém a tak dále, zde není nic třeba. Chuť pórku a balkánského sýra je dohromady dokonalá.