Krémová a oku lahodící polévka, která ke skvělému výsledku nepotřebuje žádnou mouku ani smetanu. Batáty spolu s cizrnou ji přirozeně zahustí a dodají sytost.
Tato krémová zeleninovo-luštěninová polévka obsahuje takovou kombinaci surovin, která jí zajistí přirozenou hustotu i krémovost.
Díky batátům a rajčatům má navíc atraktivní barvu.🙂
Polévka je ozdobená černým sezamovým semínkem, křupavou klíčenou červenou čočkou a pažitkou.🙂
Ingredience
1 balení krájených rajčat co nejlepší kvality (400 g)
1 střední batát
300 g uvařené cizrny (nebo balení hotové koupené)
1 cibule
Olivový olej
1 stroužek česneku
Zeleninový vývar
Sůl, pepř, kurkuma
Postup
Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlatova, ke konci přidám plátky česneku a krátce nechám rozvonět.
Vliju rajčata, vsypu oloupané batáty nakrájené na menší kousky, uvařenou cizrnu a zaliju zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo tak akorát ponořené. Vždy je lepší ke konci raději ředit než naopak.
Ochutím solí, pepřem, ráda přidávám i čtvrt lžičky kurkumy, která polévce dodá, kromě jiných benefitů, pěknou barvu. Vařím na mírném plameni do změknutí batátů. Asi 20 minut.
Do hladka rozmixuji, nejjednodušeji to jde ve stolním mixéru. Doladím hustotu podle potřeby.
TIPY
Pokud chcete z polévky udělat sytější jídlo, hodí se k ní třeba opečený toust s rozpečenou mozzarellou. Více toustů najednou lze snadno připravit v troubě.🙂
Jiné chuti dosáhnete, když polévku ke konci zjemníte krémovým kokosovým mlékem a přidáte chilli.