Jakékoliv krémové polévky jsou u nás doma sázkou na jistotu. Rajčatová s červenou čočkou, cuketová s mrkví a ovesnými vločkami nebo právě dýňová. Talíře jsou vždy prázdné 🙂
Budete potřebovat
1 máslovou dýni (připomíná tvarem hrušku)
1 pórek
1/2 cibule
Olivový olej
zeleninový vývar nebo vodu
smetanu na zjemnění
Na dochucení trochu soli
Petrželku a pšeničné klíčky k podávání
Postup
Máslovou dýni omyjte, překrojte a zbavte semínek. Pak ji nakrájejte včetně slupky na kostky.
Na olivovém oleji si orestujte kousek cibule a pórek. Cibuli lze klidně vynechat.
Přidejte dýni a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně ponořená.
Vařte do změknutí dýně, asi 20 minut.
Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem a zjemňete smetanou. Sladší chuti dosáhnete sladkou smetanou, zakysaná smetana je zase stravitelnější.
Dolaďte do požadované hustoty a ochuťte, jaká vám vyhovuje.
Na talíři můžete ozdobit zeleným kořením – petrželkou nebo koriandrem a sušenými pšeničnými klíčky, které polévku obohatí o další živiny.
TIP
S výslednou chutí si pak můžete hrát. Nejmenším dětem nemusíte ochucovat vůbec, dospělí zas mohou v polévce ocenit trochu zázvoru, kari nebo chilli.