Recept

Krémová dýňová polévka s domácí kešu smetanou

Velmi snadná a rychlá krémová zeleninová polévka. Skvělou konzistenci i hustotu zajistí smetana z kešu ořechů. Připravíte ji raz dva z předem namočených kešu. Skvělá volba pro milovníky rostlinných jídel nebo všechny, kteří chtějí odlehčit a dát šlehačce volno.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ingredience

  • 500 g na větší kostky nakrájené dýně hokaido – včetně slupky
  • 1 cibule
  • 3 hrnky zeleninového vývaru + další tekutina dle potřeby
  • Sůl, pepř
  • 1 lžička kari koření jemnější chuti – já jsem dala nepálivé makové kari
  • Olej nebo máslo Ghí
  • Na ozdobu zelené bylinky a opražená semínka – černý sezam nebo dýně

Na domácí smetanu z kešu ořechů

  • 150 g kešu ořechů
  • 120 ml vody
  • Sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve si dám namočit kešu ořechy do vody. Buď na pár hodin, ideálně přes noc. Díky tomu dokonale změknou, nabobtnají a jsou pak skvělým základem pro rostlinnou smetanu.

  2. Kostičky cibule opeču na tuku. Dýni omyju, rozříznu, vydlabu semínka a nakrájím na kousky včetně slupky. Zaliju vývarem a povařím do měkka. Doba je podle typu hrnce i velikosti kousků dýně. Cca 20 minut.

  3. Domácí kešu smetanu připravím jednoduše tak, že namočené kešu sliju, dám do vyšší nádoby a zaliju vodou. Ochutím solí, citronovou šťávou a tyčovým mixérem důkladně rozmixuji do hladké konzistence.

  4. Obsah hrnce s dýní ochutím solí, pepřem, kari kořením a rozmixuji do hladka. Jde to tyčákem, nejjednodušší je však použít stolní mixér. Když je dýně rozmixovaná, přidám kešu smetanu a zase promixuji. Doladím hustotu a doředím podle situace. Hotovo!

 TIP č. 1

Pokud vaším cílem není vyloženě “vegan” verze, můžete polévku ozdobit ještě lžičkou bílého jogurtu. Z bylinek je vynikající koriandr. Co se týče semínek, doporučuji v tomto případě černý sezam nebo velká dýňová semínka. Ta pozvolna opražte na pánvi do křupava. Můžete si opražit větší množství a část uchovat v malé dóze pro další krémové polévky nebo “zobání”.

 TIP č. 2

Příliš výrazné a pálivé kari “thajského” typu by zbytečně přebilo úžasné propojení dýně a kešu ořechů. Při výběru jemnějšího kari vám může napovědět barva. Barva více do červena signalizuje více chilli, tedy více pálivosti. Ve žlutějších kari zase převládá nepálivá kurkuma. Mě naprosto nadchlo Davídkovo MAKOVÉ KARI. U tohoto unikátního druhu kari nejde jen o to vzbudit zvědavost a vystoupit z “kari řady”. Chuť tohoto koření je dokonale vyladěná. Hodí jídlo do asijského duchu a dodá šmrnc. Elegantní, nepálivou a neotřelou formou.🙂

 TIP č. 3

Tento dýňový krém ráda dělám i do větší outdoorové termosky, když jedeme na výlet. Stačí vzít s sebou do batohu pár nerozbitných misek, lžíce a akorát teplou polévku si sníme s kouskem pečiva třeba někde na kopci nebo na pařezu v lese.🙂

> ☝️A co příště vyzkoušet tuto krémovou polévku z pečené mrkve s parmezánovými krutony🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...