Cuketa a brambora jde rozhodně dohromady. A když je zjemníte čerstvým sýrem a vyladíte výraznou chutí kvalitní křupavé slaniny, je o lahodnou chuť postaráno.
Je rychle hotová, krásně barevná, přirozeně hustá i bez mouky … Když nato přijde, máte teplou večeři do 15 minut na stole.
Budete potřebovat
2 střední cukety
2 brambory
1 cibuli + tuk na orestování
50 g čerstvého smetanového sýra ( Lučina, Gervais …)
Slanina
Zeleninový vývar
Zelené bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené)
Postup
Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na troše tuku. Po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou cuketu i se slupkou, kterou jste předtím pořádně kartáčkem omyli. Pár minut restujte.
Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostičky a přidejte k cuketě. Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina tak akorát ponořená.
Dochuťte a vařte do změknutí brambor. 10 minut bude stačit.
Rozmixujte do hladka a ke konci zjemněte trochou čerstvého sýra. Není třeba dávat mnoho, i 1 lžíce udělá divy.
Úplně na závěr vhoďte na jemno nasekané bylinky. Ideálně čerstvé, třeba na jemno nasekaná petrželka.
Polévku nalíjte do talířů a každou porci posypte opečenou křupavou slaninou. Nejlepší jsou jemné kostičky.
TIPY
Když budete chtít sehnat kvalitní slaninu, jděte po “domácích” zdrojích. Vygooglete si, zda máte v okolí nějakou farmu, případně navštivte prodejnu, která se specializuje na kvalitní farmářské potraviny. Rozhodně se vyhněte slanině, která místo masa obsahuje náhražky a její etiketa čítá 4 řádky aditiv.
Výborného výsledku můžete dosáhnout i bez živočišných produktů. Místo čerstvého sýra použijte rostlinnou ovesnou smetanu a místo slaniny drobné kostičky orestovaného tempehu.