Recept

Krémová chřestová polévka

Když je sezóna chřestu, byla by škoda nepochutnat si na krémové chřestové polévce. Navíc ji zvládne fakt každý.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Existuje mnoho jejích variant i konzistencí, tady je jedna taková základní, kterou mám vyzkoušenou a chutná celé rodině.

Budete potřebovat

  • 1 svazek bílého chřestu (500g)
  • 1 cibuli (nebo jarní cibulku)
  • 800ml zeleninového vývaru
  • Olej + kousek másla
  • asi 4 lžíce hladké mouky
  • Smetanu na zjemnění
  • Na dochucení sůl, pepř, případně trochu citronové šťávy

Postup

  1. Chřest oloupejte pomocí škrabky a odkrojte dřevnaté konce.
  2. Na oleji orestujte cibulku a zaprašte hladkou moukou. Vytvoří se cibulová jíška. Pokud mouka tvoří hrudky a ne “bublinky”, přidejte trochu másla. Jíška by měla zůstat světlá.
  3. Zalijte asi 3 hrnky ne horkého zeleninového vývaru.
  4. Vhoďte na špalíčky pokrájený chřest.
  5. Vařte pod pokličkou do změknutí chřestu. Někdy stačí 20 minut, jindy o něco více.
  6. V případě potřeby osolte, trochu opepřete (pro menší děti není nutné)
  7. Zjemněte smetanou. Množství podle toho, jakou konzistenci preferujete a jak moc smetanovou polévku chcete. Zkuste 100ml a uvidíte, zda ještě přidáte.
  8. Rozmixujte do hladka a propasírujte skrz sítko. Některá vlákna v chřestu se nepodaří rozmixovat, tímto krokem tak zajistíte dokonale hladkou polévku.

Pro koho je chřest vhodný?

Chřest je vhodný i pro ty nejmenší děti. Není považován za alergen a má příjemnou chuť. Podobnou polévku jim můžete udělat také. Menší množství oloupaného chřestu stačí do měkka povařit, propasírovat a zjemnit kojeneckým mlékem nebo žloutkem.

TIP

Krémovou chřestovou polévku můžete podávat s opečenými krutony. Výborné jsou jak česnekové, tak sýrové.

Výsledkem je jemná krémová polévka, která chutí zklame málokoho …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...