Existuje mnoho jejích variant i konzistencí, tady je jedna taková základní, kterou mám vyzkoušenou a chutná celé rodině.
Budete potřebovat
1 svazek bílého chřestu (500g)
1 cibuli (nebo jarní cibulku)
800ml zeleninového vývaru
Olej + kousek másla
asi 4 lžíce hladké mouky
Smetanu na zjemnění
Na dochucení sůl, pepř, případně trochu citronové šťávy
Postup
Chřest oloupejte pomocí škrabky a odkrojte dřevnaté konce.
Na oleji orestujte cibulku a zaprašte hladkou moukou. Vytvoří se cibulová jíška. Pokud mouka tvoří hrudky a ne “bublinky”, přidejte trochu másla. Jíška by měla zůstat světlá.
Zalijte asi 3 hrnky ne horkého zeleninového vývaru.
Vhoďte na špalíčky pokrájený chřest.
Vařte pod pokličkou do změknutí chřestu. Někdy stačí 20 minut, jindy o něco více.
V případě potřeby osolte, trochu opepřete (pro menší děti není nutné)
Zjemněte smetanou. Množství podle toho, jakou konzistenci preferujete a jak moc smetanovou polévku chcete. Zkuste 100ml a uvidíte, zda ještě přidáte.
Rozmixujte do hladka a propasírujte skrz sítko. Některá vlákna v chřestu se nepodaří rozmixovat, tímto krokem tak zajistíte dokonale hladkou polévku.
Pro koho je chřest vhodný?
Chřest je vhodný i pro ty nejmenší děti. Není považován za alergen a má příjemnou chuť. Podobnou polévku jim můžete udělat také. Menší množství oloupaného chřestu stačí do měkka povařit, propasírovat a zjemnit kojeneckým mlékem nebo žloutkem.
TIP
Krémovou chřestovou polévku můžete podávat s opečenými krutony. Výborné jsou jak česnekové, tak sýrové.
Výsledkem je jemná krémová polévka, která chutí zklame málokoho …