Recept

Krémová brokolice z pánve se sýrem a libovou slaninou

Pořádná porce brokolice ponořená do smetanovo sýrové omáčky, která je dokonale ovoněná slaninou a česnekem. Žádné dlouhé zapékání v troubě, ale rychlá příprava z pánve!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Já brokolici zbožňuju opravdu v jakékoliv podobě. Klidně jen samotnou obyčejně napařenou, kdy má roli zeleninové přílohy. Její samotná chuť mi vyhovuje. Každý to tak ale nemá, tak přichází na řadu různé polévky, placičky, nákypy, či dokonce pomazánky, kde se ta brokolice “více ztratí”.

V tomto receptu se tedy neztratí vůbec. Její chuť je ovšem tak obohacená dalšími ingrediencemi, že se z ní stává zelenina, která se jí fakt snadno.😀

Ingredience

  • Růžičky brokolice ze 2 hlav (mimo sezónu může být podobné množství mražených růžiček brokolice)
  • 200 až 250 g libové slaniny (nakrájené na drobno nebo na kostičky)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla Ghí
  • 400 ml smetany (1 kelímek 30% a 1 kelímek 12% nebo 15%)
  • 60 g tvrdého sýru typu gouda, cheddar, může být více druhů sýra, částečně i parmezán
  • Na dochucení sůl, pepř

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, česnek posekám na malé kousky. Z brokolice odstraním košťál a rozkrájím ji na růžičky. Pokud jsou růžičky velké, ještě je rozkrájím.
  2. Kostičky nebo malé kousky slaniny opeču na nepřilnavé pánvi. Slaninu dám stranou a v té samé pánvi nechám na přepuštěném másle zesklovatět cibuli.
  3. K cibuli přidám kousky brokolice a pozvolna je restuji. Osolím, opepřím, přidám nasekaný česnek. Přiklopím pokličkou a nechám několik minut dusit, až brokolice změkne. Musí však stále zůstat hezky zelená a pevná na skus.
  4. Vliju smetanu, vsypu nastrouhaný sýr a nechám vše rozpustit a propojit. Už dále nevařím. Hotovo!

Tato brokolice je výborná samotná. Pokud k ní chcete přílohu, hodí se bramborové noky nebo malé brambory vařené ve slupce.

 TIPY

Smetana, slanina, tučný sýr, přepuštěné máslo. Ano, hodně tuku. Pokud si chcete dopřát chuť tohoto jídla, ale nižším množstvím živočišných tuků, použijte místo tučné slaniny třeba šunku a místo živočišné smetany nějakou rostlinnou variantu. Třeba sojovou nebo kešu smetanu.

> ☝️Víte, kam ještě dávám brokolici? Do těchto masových kuliček, které máme rádi s rajskou omáčkou.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...