Recept

Křehký jablečný koláč bez lepku

Křehké těsto, šťavnatá jablečná náplň. To byl jeden z oblíbených moučníků našich babiček. Připravit ho můžete i v bezlepkové verzi a dopřát sobě či někomu blízkému vynikající GLUTEN FREE dezert k čaji či kávě s pořádnou porcí šťavnaté jablečné náplně. Vypadá a chutná "tradičně", proto ho ocení nejen celiaci.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

** name

 Ingredience na střední formu cca 25 x 33 cm

Na těsto

  • 400 g bezlepkové mouky vhodné na pečení moučníků – doporučuji SCHÄR – MIX C – Patisserie
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru (nebo jiná moučková alternativa)
  • 1 žloutek
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez lepku

Na jablečnou náplň

  • 1 kg na hrubo nastrouhaných oloupaných jablek (čistá váha nastrouhaných jablek)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • Další doslazení dle kyselosti jablek a vaší chuti

 Postup

  1. Máslo nechte lehce povolit a smíchejte ho s moukou, cukrem, žloutkem a práškem do pečiva. Vypracujte hladké vláčné těsto. Mělo by jít rukou krásně zfrormovat do koule. Z koule vytvarujte váleček, zabalte a dejte vychladit do lednice. Minimálně tak, aby těsto tak akorát ztuhlo a šlo rozválet.

  2. Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablečnou náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Dejte je do většího hrnce a bez pokličky několik minut tepelně upravujte tak, aby lehce změkla a odpařila se z nich voda. Jablka ochuťte vanilkovým cukrem, skořicí a zahustěte 1 lžičkou škrobu. Ještě minutu míchejte a nechte vychladnout. Náplň případně doslaďte podle vašeho stylu.

  3. Polovinu těsta, možná o trochu více než polovinu, rozválejte a dejte do nepřilnavé pečící formy. Válečkem nebo prsty rozprostřete tak, aby bylo těsto všude a rovnoměrně. Naneste všechnu vychladlou jablečnou náplň. Druhou polovinu těsta buď jen rozválejte mezi pečícím papírem, přikryjte jablečnou náplň a povrch propíchejte vidličkou. Pro ozdobný efekt z plátu těsta udělejte pruhy našikmo je naskládejte na povrch moučníku.

  4. Aby povrch zezlátl. rozmíchejte si v misce žloutek s malinkým množstvím mléka a potřete těsto mašlovačkou. Pečte na 185 stupňů asi 35 minut.

  5. Moučník nechte zcela vychladnout a až pak krájejte. Ideální je připravit ho den předem, protože druhý den je ještě lepší.🙂

TIP č. 1

Jablečnou náplň můžete vytunit různými způsoby. Přirozenou sladkost dodáte rozinkami, extra šmrnc zase rozinkami namočenými v rumu. Extra vláčnost a sladkou chuť kyselým jablkům lze zajistit pořádnou lžící meruňkového džemu. Pokud, jako já, fandíte koření, nebojte se pro změnu ozvláštnit mletým kardamomem.

 TIP č. 2

U tohoto moučníku doporučuji použít bezlepkovou směs. Nestačí si říct “mouka jako mouka” a těsto umíchat z nějaké jednodruhové bezlepkové mouky. Mouky je ideální kombinovat a sázkou na jistotu je vychytaná směs Schär Mix C, která se perfektně hodí i na přípravu dortů a domácích cookies. Tato směs je běžně dostupná v eshopech, seženete ji také v regálech větších supermarketů v bezlepkové sekci nebo v menších prodejnách se speciální výživou.

> ☝️Další nápad na bezlepkový moučník? Vyzkoušejte tento slavnostní Bezlepkový čokoládový dort s pudinkovo máslovým krémem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...