Z meruňkového Šmakouna lze během minuty pomocí mixéru vyrobit krém, který můžete využít na dezerty, nebo jím naplnit různé záviny či šátečky. Já jsem si ho vyladila ještě meruňkovým džemem...
Popravdě je to snad několik let, co jsem doma pracovala s listovým těstem. Díky vysokému obsahu tuku je křehké, výborné, co si budeme povídat… Určitě ale nepatří do běžného jídelníčku. Listové těsto rozhodně řadím do katergorie “jednou za čas”. Tentokrát jsem ale jedno chlazené koupila, že udělám rychlý špenátový nebo tvarohový závin. Pak jsem si ale vzpomněla na meruňkového Šmakouna v lednici, který se obecně pyšní tím, že umí být sladkou náplní … Abych umocnila meruňkovou chuť a dodala náplni více šmrncu, rozmixovala jsem ji navíc s pár lžícemi meruňkového džemu.
Naprosto výborné, v kombinaci s listovým těstem hříšně výborné … 😉
Budete potřebovat
1 plát kvalitního chlazeného listového těsta (asi 280g)
1 balení Šmakoun meruňka (výrobek z vaječných bílků s nízkým obsahem tuku)
3 lžíce meruňkového džemu
vejce nebo vodu na potření šátečků
různá semínka na ozdobení
Postup
Plát listového těsta rozdělte na 8 dílků. Takto budete mít větší šátečky.
Doprostřed každého dejte kopeček šmakounové náplně. Tu si jednoduše vyrobíte tak, že tyčovým mixérem nebo v malém robotu rozmixujete celé balení meruňkového Šmakouna spolu se 3 lžícemi džemu.
Spojte protilehlé cípy, spojte okraje a přimáčkněte je prsty nebo vidličkou.
Na závěr šátečky 2x nahoře propíchněte vidličkou a potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Můžete posypat semínky. Zkusila jsem piniová, slunečnicová a lněná.
Pečte v elektrické troubě na 220 stupňů, v horkovzdušné na 200 do zezlátnutí. Trvá to 15 – 20 minut.
TIP
I u listového těsta koukejte na složení. Mělo by být ze základních ingrediencí, bez zbytečných aditiv. Lze jej sehnat i v biokvalitě.