Co já už se napekla druhů vaflí. Už je mám v oku a už podle konzistence a vzhledu těsta dokážu odhadnout, jaký bude výsledek. Když není správný recept, snadno se z dobrého úmyslu stane nepovedený pokus v podobě tuhé “gumové” vafle. To ale není tento případ 🙂
Tentokrát jsem do vaflí zakomponovala mandle namleté na jemno, které z části nahradí mouku a tuk. V receptuře tedy správně není žádné máslo ani kokosový olej, není to totiž třeba.
Na 8 vaflí potřebujete
2 vejce ( použila jsem typ 0 )
70 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
100 g jemně mleté špaldové mouky (podobná hladké)
2 lžíce sypkého sladidla ( použila jsem nerafinovaný třtinový cukr, dalšími možnostmi je kokosový cukr, xylitol atd.)
200 ml mandlového mléka ( použila jsem bio neslazené, je možné dát jinou podobnou tekutinu)
1 zarovnanou lžičku bio kypřícího prášku do pečiva
Postup
Mandle si v robotu umelu na jemno. Možné je také koupit mandlovou mouku. Vejce rozdělím na bílky a žloutky, z bílků ušlehám sníh.
Žloutky vyšlehám se sladidlem a promíchám s ostatními ingrediencemi. Nakonec jemně zakomponuji sníh.
Rozpálený vaflovač mašlovačkou potřu olejem a plním pomocí lžíce. Na jednu čtvercovou vafli dám 3 lžíce směsi. Přiklopím víko a nechám péct do zlatova. Kontrolka na vaflovači by měla napovědět, kdy je hotovo.
Do vaflí je nejlepší pustit se hned, kdy jsou křupavé. Na talíři jsem je doplnila o bio bílý jogurt decentně oslazený javorovým sirupem a několik plátků čerstvých zralých broskví.