Inspirace na sladkou a praktickou svačinu na cestu. Ne každý moučník a každé ovoce se totiž hodí do krabičky :) Domácí tvarohová bábovka a čerstvé české ovoce jsou prověřenou variantou.
Že by v “krabičkovacím” seriálu chyběla krabička s bábovkou? Takovou klasikou, která na cestách nikdy nezklame? Tak to ani náhodou. Chce to mít ale ten správný recept. Nikdo nestojí o nudnou suchou bábovku, která by drobila, nebo se rozpadala. To se vám u této nestane 🙂
Na tvarohovou bábovku budete potřebovat
2 hrnky mouky ( dala jsem 1 hrnek polohrubé a 1 hrnek celozrnné špaldové jemně mleté)
3 vejce
1 tvaroh ve vaničce (250 g)
3/4 hrnku sladidla ( může být i méně, třtinový cukr, kokosový cukr, nebo půl na půl se xylitolem)
1/2 hrnku rostlinného oleje
půl hrnku vody
1 prášek do pečiva bez fosfátů (bio)
kakao, skořici
Postup
Vyšlehejte vejce se sladidlem, pak přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Těsto ochuťte skořicí.
Formu na bábovku vytřete tukem, vysypte hrubou moukou (nebo jak jste zvyklí) a vlijte půlku těsta.
Do zbylého těsta přidejte kakako, třeba 1 lžíci, promíchejte a vlijte do formy. Pomoci vydličky párkrát dokola “projeďte”, aby se obě těsta ledabyle promíchala.
Pečte na 180 stupňů do suché špejle, tedy asi 50 minut…Nechte vychladnout a vyklopte.
Bábovka nemusí být jen nutričně prázdný moučník z bílé mouky, kterým se dorazíte po nedělním obědě… Když použijete kvalitní ingredience, špaldovou mouku, tvaroh, “rozumně” ji osladíte, může být zdravou svačinkou, která uspokojí chuť na sladké a zasytí.