Zeleninové placičky jsou obecně vděčnou záležitostí. Když jsou navíc jednoduché a z ingrediencí, které máme vždy po ruce, je to paráda! Do krabičky na cestu jsou jako dělané.
Mrkvové placičky lze samozřejmě připravit na mnoho způsobů, já jsem si zvykla připravovat je jednoduše. Takhle fungují, takhle mi chutnají i vyhovují 🙂
Budete potřebovat
Na 6 placiček
2 mrkve
2 vejce
3 lžíce jemných ovesných vloček
Sůl, pepř, případně hrst nasekaných čerstvých bylinek
Půl lžičky oblíbeného koření (na zeleninu, kari, kurkuma atd.)
Tuk na opečení placiček ( použila jsem kokosový olej)
Na tzatziky
Salátovou okurku
Malý kelímek hustého řeckého jogurtu
kopr, sůl, pepř
česnek (vynechávám, pokud beru tzatziky s bebou a preferuji neutrální chuť)
Postup
Mrkev nastrouhám na hrubo, smíchám s vejci, vločkami, ochuťím a nechám odležet alespoň 10 minut. Vločky se musí dostatečně nasáknout a změknout, placičky pak budou skvěle držet pohromadě 🙂
Mezitím si připravím tzatziky. Okurku na strouhám na jemno, posolím a nechám vykapat přes sítko. Pak ji ještě promačkám, abych z ní dostala co nejvíce vody. Smíchám ji s hustým jogurtem, dochutím a dám vychladit.
Na nepřilnavé pánvi rozpustím trochu kokosového tuku a opékám placičky z obou stran do zlatova. Odkládám je na papírovou utěrku.
Praktické TIPY
Pokud byste placiček dělali více, nebo pokud chcete, můžete je upéct v troubě na pečícím papíru potřeným olejem
Pokud si tzatziky chcete vzít do krabičky s sebou, udělejte ho hustší, s menším množstvím jogurtu. Eliminujete tak riziko, že na vás něco ukápne 🙂
Placičky jsou výborné teplé i studené. Doma je můžete podávat třeba se šťouchanými bramborami jako hlavní jídlo, nebo je zakrabičkovat do práce či kamkoliv na cestu. Vhodný dip či tzatziky jim dodají šmrnc.