Recept

Koprovka jinak – Šmakoun v akci

Koprovka může být těžké jídlo plné tuku, bílé mouky a masa. Ale také nemusí, pokud zkusíte její odlehčenou verzi ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když jsem zkoušela dělat větší množství koprovky klasickým způsobem, tak jsem se nestačila divit, kolik másla, bílé mouky a smetany člověk spotřebuje. Spolu s knedlíky a kusem hovězího se jedná o jídlo, které vás spíš vyřadí z provozu, než aby dodalo energii. Problémem také bylo vychytat hustotu. Zvykla jsem si proto dělat koprovku “svým způsobem”. Je výborná, ale vidět její přípravu Pohlreich, tak ho asi klepne pepka.

Já koprovku dělám s bramborem a vejcem. Jednou koprovka byla, ale uvařená vejce ne. Vzpomněla jsem si tedy na [Šmakouna](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/smakoun “Šmakouna”) v lednici, který je vlastně z vaječných bílků. Plátek jsem jen lehce prohřála v koprové omáčce, přihodila dvě brambory a během chvilky bylo hotovo. Šmakoun nebo také Shmaky či eggcheese se dá používat snad na všechny způsoby, přesto jej lidé rádi nejčastěji používají do různých salátů, těstovin či k zapékání. Nedávno jsem si potrvrdila, že skvěle poslouží i do takové klasiky, jako je koprovka.

V tomto článku není přesný recept na koprovou omáčku, dělám ji pokaždé jiné množství a dolaďuji za pochodu. Svůj postup jsem popsala níže.

Budete potřebovat

  • Brambory vařené ve slupce
  • [Šmakouna](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/smakoun “Šmakouna”) (Shmaky, eggcheese, balení obsahuje 2 kousky, koupíte ve větších supermarketech či zdravých výživách)

Na koprovou omáčku

  • Hladkou mouku (může být část klasické a část jemně mleté celozrnné)
  • Cibuli
  • Rostlinný olej a kousek másla
  • Zeleninový vývar (zchladlý)
  • Smetanu zakysanou (dá se použít i rostlinná)
  • Na další závěrečné zahuštění – může být jáhlová či rýžová mouka, instantní mouka.
  • Na dochucení – cukr, ocet nebo citronová šťáva, trocha soli nebo Solčanka

Postup

  1. Do hrnce rozpusťte olej s máslem, přidejte nakrájenou cibuli. Až zesklovatí přisypte pár lžic jemně mleté mouky (hladká, jemně mletá celozrnná) a míchejte, až jíška začne vonět.
  2. Přilijte postupně zchladlý zeleninový vývar a pořádně promíchejte metličkou. Pokud konzistence není hladká, můžete základ projekt tyčovým mixérem.
  3. Přidejte kopr (obraný čerstvý nebo nakládaný včetně nálevu) a vařte cca 20 minut.
  4. Do provařeného omáčkového základu vmíchejte předem rozmíchanou zakysanou smetanu (lze použít i rostlinnou smetanu)
  5. Hustotu omáčky dolaďte za pomoci rýžové mouky, či rozmixovaných instantních jáhlových vloček či jiné instantní mouky. Třeba i obyčejná suchá směs “špaldová kaše” pomůže omáčku výborně dohustit, aniž by to mělo vliv na chuť. Dokonce to doporučují i na obalu výrobku “Vhodné k zahuštění omáček”

Jako přílohu podávejte brambory, které se vařily ve slupce.

Tento způsob přípravy koprovky s bramborem a se Šmakounem je vhodný pro kohokoliv, obzvlášťe pak třeba pro lidi, kteří se potřebují hlídat a dostanou chuť na omáčku.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...