Recept

Kontrabáš netradičně – zdravé jednoduché jídlo

Valašský kontrabáš je tradiční výborný recept. Můžete si na něm pochutnat, i když zrovna nemusíte uzené maso :-)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Možná je trochu drzost vůbec použít pojem kontrabáš, kde jednu z hlavních ingrediencí tvoří uzené maso. Tradiční recept najdete [ZDE](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “ZDE”). V tomto receptu ale žádný uzený nenajdete, přesto si na “kontrabáši” můžete pochutnat. Místo uzeného masa jsem použila balíček uzeného tofu. Zapékat pohanku s tofu už jsem zkoušela, rozhodně to ale není tak dobré, jako když se do toho vloží brambory, které celé jídlo spojí a vlastně i zvláční.

Budete potřebovat

  • 250g pohanky – kroupy (ne lámanky)
  • 1 kg vařených brambor
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 velkou cibuli
  • 4 stroužky česneku (nebo co snesete, do kontrabáše se dává i celá palice)
  • 1 lžičku majoránky
  • sůl, popř. pepř
  • Tuk na vymazání pekáče

Postup

  1. Pohanku připravte dle návodu nebo použijte tento postup na [základní přípravu pohanky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/pohanka-zakladni-priprava “základní přípravu pohanky”)
  2. Brambory uvařte nejlépe ve slupce.
  3. Na trošce oleje osmahněte cibuli, krátce i tofu a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku.
  4. Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a nakrájejte na menší kousky nebo jen lehce rozšťouchejte. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popř. trochou pepře.
  5. Vše pořádně promíchejte a přendejte do tukem vymaštěného pekáčku.
  6. Zapečte při cca 200°C (horkovzdušná 180°) po dobu 20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne.

TIP

  • Recept jsem zkusila i bez cibule + té fáze s pánví a tofu rovnou zamíchala s pohankou bramborama, kořením a česnekem. Bylo to i tak skvělé.

  • Jídlo by mohlo chutnat i dětem. Vynechte tu cibuli na oleji, místo tofu můžete klidně použít kvalitní šunku a určitě dát méně česneku.

A když na to přijde, vůbec si nelamte hlavu, kolik pohanky, kolik brambor, ono je to celkem jedno, pro formu a představu jsem ale nějaké to množství pro jeden pekáček uvedla.

Jako příloha je vhodné kysané zelí nebo [pickles](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/pickles “pickles”)

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...