Kmínová polévka se zeleninou je další vděčnou polévkou, která je raz dva hotová, zahřeje a dodá živiny. Bývá oblíbenou polévkou kojících maminek, silice kmínu totiž usnadňuje trávení a kmín podporuje tvorbu mléka.
Budete potřebovat
1 lžíci másla
1 lžíci mouky (jemně mletá špaldová nebo klasická)
Zeleninový vývar
Drcený kmín (můžete dát půl drceného, půl celého)
Trochu kořenové zeleniny (cca 1 malou mrkev, ½ petržele)
1 vejce
trocha soli či Solčanky na dochucení
Zelenou petrželku k podávání
Postup
Na lžíci másla krátce orestuje kmín, aby se rozvoněl.
Přidejte na opravdu malé kousky pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Pár minut restujte.
Zaprašte lžící mouky, zase chvíli míchejte a zalijte zeleninovým vývarem (ne vařicím).
Vařte do změknutí zeleniny pár minut.
Nakonec vlijte do polévky rozšlehané vejce, rozkvrdlejte a krátce provařte.
Dochuťte, jak vám vyhovuje …
TIP
Do polévky můžete zakomponovat i cibulku, kterou osmahnete na másle a až pak přidáte kmín. Kvůli kojícím maminkám je tento krok vynechán.
Místo čerstvé zeleniny můžete použít půl balíčku mražené jemné polévkové zeleniny.
Proč se brambory vaří s kmínem
Dělají to snad všichni, je to zažité, ale proč? Není to jen o tom, že kmín brambory báječně ochutí. Kmín totiž dokáže eliminovat škodlivé účinky solaninu, což je toxický jed, který se vyskytuje především v zelených částech brambor a v okolí klíčků.