Recept

Rychlá kmínová polévka se zeleninou

Pokud potřebujete rychlou polévku, na kterou ingredience budete mít doma vždy, zkuste tuto kmínovou. Chutná dětem a je vhodná i pro kojící maminky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Kmínová polévka se zeleninou je další vděčnou polévkou, která je raz dva hotová, zahřeje a dodá živiny. Bývá oblíbenou polévkou kojících maminek, silice kmínu totiž usnadňuje trávení a kmín podporuje tvorbu mléka.

Budete potřebovat

  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci mouky (jemně mletá špaldová nebo klasická)
  • Zeleninový vývar
  • Drcený kmín (můžete dát půl drceného, půl celého)
  • Trochu kořenové zeleniny (cca 1 malou mrkev, ½ petržele)
  • 1 vejce
  • trocha soli či Solčanky na dochucení
  • Zelenou petrželku k podávání

Postup

  1. Na lžíci másla krátce orestuje kmín, aby se rozvoněl.
  2. Přidejte na opravdu malé kousky pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Pár minut restujte.
  3. Zaprašte lžící mouky, zase chvíli míchejte a zalijte zeleninovým vývarem (ne vařicím).
  4. Vařte do změknutí zeleniny pár minut.
  5. Nakonec vlijte do polévky rozšlehané vejce, rozkvrdlejte a krátce provařte.
  6. Dochuťte, jak vám vyhovuje …

TIP

  • Do polévky můžete zakomponovat i cibulku, kterou osmahnete na másle a až pak přidáte kmín. Kvůli kojícím maminkám je tento krok vynechán.

  • Místo čerstvé zeleniny můžete použít půl balíčku mražené jemné polévkové zeleniny.

Proč se brambory vaří s kmínem

Dělají to snad všichni, je to zažité, ale proč? Není to jen o tom, že kmín brambory báječně ochutí. Kmín totiž dokáže eliminovat škodlivé účinky solaninu, což je toxický jed, který se vyskytuje především v zelených částech brambor a v okolí klíčků.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...