Na těchto lívancích si pochutná celá rodina. Jsou vláčné a kefír jim dodá výbornou chuť.
Z tohoto množství je cca 20 menších lívanců.
Budete potřebovat
1 hrnek (250 ml) celozrnné pšeničné mouky a ½ hrnku klasické polohrubé mouky (pokud chcete lívance udělat pro menší děti, pro které celozrnná mouka není vhodná, a nebo celozrnnou mouku jednoduše nemůžete, použijte všechnu mouku bílou)
1/2 litru kefíru
1 lžíci cukru (nejlépe přírodního)
2 vejce
půl lžičky jedlé sody
špetku soli
Postup
Všechny ingredience promíchejte a ušlehejte v hladké těsto.
Těsto musí být o něco hustší, než na palačinky.
Tvořte lívance a pozvolna opékejte na teflonové pánvi či v lívanečníku.
Lívance můžete potřít kvalitním džemem (nejlépe bez přidaného cukru) a prostředek ozdobit bílým jogurtem. Výborné jsou také s medem, s javorovým sirupem nebo s čerstvým ovocem.
Něco navíc k receptu
Lívance na fotce jsou ve variantě s medem a meruňkami. Nedávno jsem se zajímala o med. Nestačila jsem se divit, jak mohou výrobci kvůli byznysu med „zkazit“. Zašla jsem do menšího supermarketu a prozkoumala, co to chci vlastně koupit. Informace na obalu zněla takto:“Směs medů ze zemí EU a mimo zemí EU. Může obsahovat med z tropických zemí“. Hmmm…zajímavé, může, ale nemusí 😉 Komerční levný med bývá navíc pančován obyčejným cukrem, a dokonce převařován, čímž se zničí tolik prospěšné enzymy v medu obsažené. Tak co, na „takovýto“ med by vás asi také přešla chuť 🙁 Zlatí čeští poctiví včelaři. Ještě, že je máme…