Recept

Kefírová bábovka s karobem

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Není suchá a výborná vydrží i několik dní.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato bábovka patří mezi naše oblíbené. Je vláčná a výborná vydrží i několik dní. Kefír jí dodá vláčnost a díky karobu ji mohou jíst i lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu nemohou kakao. Zajímavé je to, že karob je méně kalorický než kakao, je ale potřeba nepřehnat to s jeho množstvím. Zatímco u kakaa nevadí, když dáte o lžíci více, u karobu to může být zásadní chyba. Dokáže totiž přebít ostatní chuťe. Tak jako u všeho tedy platí, že méně je více.

Budete potřebovat:

  • 500ml kefíru,
  • 200 g sladidla ( přírodní cukr, kokosový cukr, částečně může být xylitol březový cukr …)
  • 350g polohrubé mouky (já použila 200g celozrnné pšeničné mouky a 150g polohrubé)
  • 2 vejce
  • 100 ml tuku (řepkový olej, Ghí atd)
  • 1 prášek do pečiva ( BIO, bez fosfátů)
  • 2 lžíce karobu (jestliže ho nemáte nebo vám nechutná, můžete nahradit klasickým kakaem)
  • máslo a krupice či kokos na vysypání formy

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte ostatní přísady kromě karobu.
  3. Formu na bábovku vytřete máslem či jiným tukem, vysypte např. krupicí a vlijte 2/3 těsta
  4. Do zbytku těsta přidejte 2 lžíce karobu (ne víc) a nalijte na světlé těsto, které už je ve formě.
  5. Těsto můžete promíchat špejlí nebo vidličkou a vytvořit tak barevný efekt.
  6. Pečte na 170 stupňů cca 50 minut dle zkušeností s vlastní troubou.
  7. Bábovka je hotová, když se těsto nelepí na špejli.

Zajímavosti k tomuto receptu

Karob je zdravější alternativa kakaa. Je znám také jako svatojánský chléb. Neobsahuje alergenní látky. Neobsahuje kofein. Obsahuje mnoho cenných látek. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu menší, než u kakaa, které obsahuje 23% tuku, zatímco karob pouze 7%.

Celozrnná pšeničná mouka je nutričně hodnotnější alternativou ke klasické hladké mouce pšeničné. Je vymleta z celého zrna, ze kterého nejsou odstraňovány obalové vrstvy, které obsahují největší množství cenných látek a vlákniny, proto je vždy dobré obohatit obyčejnou mouku touto celozrnnou.

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...