Kedlubna je nutričně zajímavá košťálová zelenina, kterou si můžete dopřát jak syrovou, tak tepelně upravenou. Je nízkokalorická, bohatá na minerální látky, obsahuje hodně vlákniny a je velmi praktická na přípravu. Během chvíle z ní připravíte různě ochucené karbanátky nebo placičky.
Na 6 středních karbanátků budete potřebovat
2 na hrubo nastrouhané kedlubny (bylo to asi 320 g)
2 vejce
5 lžic křupavé kukuřičné strouhanky (20 g)
Sůl, špetku muškátového květu a další koření dle chuti
Přepuštěné máslo nebo kokosový olej na smažení (mají vysoký kouřový bod)
Postup
Kedlubnu oloupejte nožem a nastrouhejte na hrubo. Posolte a nechte “vypotit”. Rukou z ní po chvíli vymačkejte vodu.
Vejce ušlehejte do husté pěny.
Smíchejte vaječnou pěnu s kedlubnou, zahustěte kukuřičnou strouhankou, ochuťte solí a kořením, směs propracujte, aby se dobře propojila a rukou vytvarujte karbanátky.
Opečte z obou stran na vhodném tuku.
Toto je základ kedlubnových karbanátků. Já je ráda dělám takto jednoduše. Samozřejmě je můžete vylepšit o další ingredience, například hrst nasekaných zelených bylinek, česnek nebo předem orestovanou cibulku.
Jak připravit jogurtový dip?
Hustý bílý jogurt řeckého typu smíchejte s trochou olivového oleje, citronovou šťávou, ochuťte solí, pepřem a přidejte na jemno nasekané zelené bylinky. Samozřejmě můžete přidat i česnek.