Jáhly propláchněte vodou, kedlubnu nakrájejte na kostičky.
Obojí v malém rendlíku zalijte větším hrnkem vody a vařte do změknutí jahel. Je to asi 15 minut. Dolijte vodou dle potřeby.
Rozmixujte na krém a konzistenci dolaďte dle potřeby.
TIPY
Je výhodné si vaření jahel naplánovat. Když je na několik hodin předem namočíte, zkrátíte tak dobu jejich vaření a zároveň zajistíte vyšší obsah živin.
Do této polévky můžete také zavařit jeden žloutek.
JÁHLY jsou bezlepkové a lehce stravitelné. Měly by být pravidelnou součástí jídelníčku malých dětí i dospělých. Dbejte ovšem na jejich správné skladování. Ne na světle, ne v teple, ne ve vlhku. Jáhly oproti jiným obilovinám obsahují více tuku, proto rády žluknou. Že nejsou v pořádku byste měli poznat pohledem, případně chutí, která je hořká.