Recept

Rychlý jogurtový moučník s broskvemi a mandlovou drobenkou

Moučník snadný na přípravu. Díky jogurtovému těstu a bohaté vrstvě ovoce je krásně vláčný. Praktická hrnková receptura. Křupavá drobenka mu dodá tradiční nádech a šmrnc.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

Používám menší plech nebo pekáč 34×26 cm

1 hrnek = 250 ml

  • 2 hrnky polohrubé mouky (já dávám 1 hrnek polohrubé nebo špaldové a 1 hrnek alternativní mouky, např. čirokové)
  • 300 g bílého jogurtu (kupuji velké balení jogurtu 400 g a z něj odeberu)
  • 1 hrnek sypkého oslazovadla dle vašeho stylu (přírodní cukr, nebo alternativy v podobě xylitolu, erythritolu, stevie atd.)
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje nebo jiného tuku dle vaší preference
  • 1 prášek do pečiva (dávám bio)
  • asi 450 g nakládaných broskví po odkapání (je to to větší balení)
  • 1 tvaroh ve vaničce rozmíchaný s 1 žloutkem a lehce doslazený dle chuti

Na drobenku

Já ji dělám od oka a typově ji přizpůsobím druhu ovoce. Sladší broskve snesou méně sladkou drobenku. Naopak rebarbora potřebuje více dosladit.

  • 80 g másla
  • 80 g cukru nebo jiného preferovaného sypkého oslazovadla
  • asi 140 g sypkých ingrediencí (kombinuji mouku a v robotu na jemno nasekané mandle)

Postup

  1. Vyšlehám vejce s cukrem nebo jiným sypkým oslazovadlem do pěny.
  2. Přidám olej, jogurt a postupně přisypu mouku s práškem do pečiva. Vymíchám do hladka.
  3. Těsto vliju na vymazaný a vysypaný menší plech. Lžící na těsto cik cak rozdělím 1 tvaroh rozmíchaný se žloutkem a lehce doslazený dle chuti. Bohatě posypu broskvemi pokrájenými na malé kousky.
  4. Ve větší míse prsty promnu lehce povolené máslo s cukrem, moukou a mandlemi, až vznikne drobenka. Neměla by být příliš suchá a moučná, ale ani až moc mastná.
  5. Peču v předem vyhřáté troubě na cca 180 stupňů asi 35 minut do zezlátnutí. Hotovo!

 TIP

Díky jogurtu je těsto velmi vděčné, proto snese různé mouky. Moučník se povede jako celozrnný i jako bezlepkový. Zkuste jeden hrnek polohrubé mouky nahradit výživnou čirokovou moukou.🙂

> ☝️A co upéct šťavnatý jablečný moučník s bezlepkovou moukou? Vyzkoušejte strouhaný jablečný moučník z čirokové mouky.🙂

Ať se vám moučníky povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...