Recept

Jogurtový koláč se švestkami – hrnkový recept

Jednoduchý švestkový koláč z jogurtového těsta, který můžete mít během chvíle v troubě. Jogurt dodá těstu super konzistenci a vláčnost, švestky extra šťavnatost a drobenka křupavost. 🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience (kulatá forma 26 cm, 1 hrnek = 250 ml)

  • 2 hrnky mouky ( dávám 1 hrnek čirokové a 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky nebo polohrubé)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek sypkého sladidla dle preferencí ( já jsem dala půl hrnku přírodního cukru a půl hrnku erythritolu se stévií)
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • Švestky

Drobenka

  • 4 lžíce jáhlových vloček
  • 2 lžíce sladidla (může být sypké i tekuté)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla Ghí

Výše uvedená drobenka je jen pro inspiraci. Často dělám drobenku tak, že smíchám jemně mleté ovesné vločky s rozdrcenými ořechy, lehce osladím a spojím trochou oleje nebo másla. Drobenka je úžasně voňavá a křupavá. 👍V této verzi na fotce jsem lžící smíchala jáhlové vločky, osladila a spojila s máslem Ghí. Lžící jen promíchám a nasypu na ovoce…

 Postup

  1. Vyšlehám vejce se sypkým sladidlem. Pak přidám olej, jogurt a mouky s práškem do pečiva. Vymíchám do hladka.
  2. Těsto vliju do vymazané a vysypané kulaté formy a pokladu hustě rozpůlenými švestkami řezem nahoru.
  3. Koláč je možné vylepšit ještě drobenkou. Křupavá drobenka má na šťavnatých švestkách své kouzlo. Pro extra chuť lze do drobenky zakomponovat nasekané mandle či jiné ořechy, případně drobenku ovonět přírodním vanilkovým extraktem.
  4. Peču na 175 stupňů asi 35 minut.

Tento koláč mám vyzkoušený s různými druhy mouk. Ráda vždy kombinuji 2 druhy. Nejraději čirokovou mouku se špaldovou. Čiroková mouka je bezlepková, výživná a její velkou výhodou je její neutrální chuť…

> ☝️Další nápad, jak využít švestky, jsou třeba tyto jednoduché švestkové knedlíky ze 3 ingrediencí. 🐭

Škoda, že ta švestková sezóna netrvá déle… 😇

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...