Kupované sladké tvarohové či smetanové krémy bývají mnohdy přeslazené a nechutnají přirozeně. Skvělou volbou je udělat si domácí ze základních surovin ...
Samozřejmě, že nedělám všechno domácí. Nějaký kupovaný sladký smetanový krém v lednici se občas hodí… Problém je ten, že to dětem přestalo chutnat a už mě nebavilo dávat 15 korun za kelímek, když z něj pak byly snězené 3 lžičky. No a kdybych to měla všechno dojídat, tak už mam teď rovných 80 kilo 🙂
Začala jsem tedy dělat úplně jednoduchý domácí krém jen z tvarohu a jogurtu, který není tak sladký a ještě je obohacený o živiny z kakaa, medu a pšeničných klíčků …
Všechny ingredience smíchejte do hladkého krému a oslaďte dle chuti. Můžete ozdobit čerstvým ovocem, předem namočenými mandlemi nebo vlašskými ořechy.
Proč zařadit do jídelníčku pšeničné klíčky?
Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, proto jsou pšeničné klíčky bohatým zdrojem vitaminů skupiny B a vitaminu E. Jsou levné, nemusí se tepelně upravovat a dokážou obohatit o živiny různé kaše, pomazánky, polévky, salátové dresingy. Sypu je s oblibou do obyčejných polévek jako je třeba bramboračka …
Ráda si občas s chutí připravím bílý jogurt, do kterého nasypu pšeničné klíčky, navrch dám pár pekanových ořechů, které zakápnu medem. Naprosto potěší chuťové buňky a člověk nepotřebuje sladké …
Obrovskou výhodou takto připravených domácích krémů je samozřejmě i cena. Obzvlášť, když chcete připravit více porcí. Stačí koupit velká balení tvarohu a jogurtu a můžete nasvačit Klapzubovu jedenáctku 🙂