Pokud máte k dispozici zralé avokádo, tak máte tu nejpodstatnější část přípravy této jednoduché pomazánky za sebou. Pak už stačí avokádo jen vydlabat, rozmačkat a přidat pár ingrediencí dle chuti. Toto je jemná verze pomazánky, vhodná obzvláště pro děti. Běžně se totiž do avokádových pomazánek přidává lahůdková cibulka,česnek, chilli, pepř …
Avokádové pomazánky se častěji připravují ve veganské verzi, kdy se úplně v klidu obejdete bez mléčného výrobku, pro tentokrát jsem se však rozhodla zjemnit ji trochou tvarohu.
Budete potřebovat
Zralé avokádo
1-2 lžíce tvarohu (nebo žervé)
Trošku soli
Pár kapek citronové šťávy
Postup
Avokádo podélně rozřízněte a vyndejte pecku.
Pak vydlabejte dužinu.
Tu rozmačkejte na jemno vidličkou, promíchejte s lžící tvarohu.
Ochuťte trochou soli a citronové šťávy.
Pro koho je avokádo vhodné?
Avokádo není alergen a je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a zdravých tuků. Patří do jídelníčku všech lidí včetně kojících maminek, malých dětí i lidí, kteří drží dietu. Ano, avokádo má sice vysoký obsah kalorií, když ho ale do jídelníčku správně zapracujete, přináší jen samé benefity. Vhodné je třeba z avokáda vyrobit dresing na zeleninový salát.
TIP
Lehkou vrstvu rozmačkaného a lehce ochuceného avokáda lze použít na pečivo místo másla.Omezíte tím příjem nasycených živočišných tuků.
Pokud byste chtěli tuto pomazánku připravit pro děti do jednoho roku, použijte místo tvarohu sýr [Ricotta](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/ricotta “Ricotta”) a vynechte sůl a citronovou šťávu.
Tak ať vám doma tato zdravá a jednoduchá pomazánka chutná 🙂